Čeští vojáci šli prověřit, proč na muže štěká armádní pes. Pak se atentátník odpálil

Události: Čeští vojáci v Afghánistánu padli do léčky (zdroj: ČT24)

Z dosavadního vyšetřování nedělního útoku na české vojáky v Afghánistánu plyne, že se jednalo o dobře připravenou léčku. Vyšetřovatelé pracují s variantou, že atentátník měl nejspíš několik kompliců. S nimi byl během své sebevražedné mise ve spojení a ti mu zřejmě dodávali informace o pohybu čtyř obrněných aut české strážní roty.

Podle zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského armáda ve čtvrtek obdržela prvotní oficiální zprávu z koaličního velitelství. „Tato zpráva potvrdila naši domněnku, kterou máme od začátku, že se jednalo o dobře připravený přepad, sofistikovanou léčku,“ potvrdil Muránský.

Čeští vojáci vyrazili k atentátníkovi na popud psího štěkání

Do jedné z bočních ulic ve městě Čárikár nedaleko spojenecké základny Bagram vyrazila z obrněného vozu šestičlenná hlídka v neděli krátce před půl sedmou místního času. V čele šel americký voják se psem, za ním tři čeští vojáci a na konci skupiny dva afghánští.

Po několika metrech uviděli vpředu mladíka. Pes na na něj začal štěkat. Nepoznal výbušniny, ale štěkal na blížící se osobu, přiblížil Muránský. Americký voják zaklekl a zamířil na mladíka útočnou puškou. Trojice Čechů se k němu s připravenými zbraněmi pomalu přibližovala, aby zjistili proč pes štěká. „V té době se atentátník odpálil,“ konstatoval Muránský.

Osudný okamžik sebevražedného atentátu v Afghánistánu
Zdroj: ČT24
Postoj české společnosti k armádě se radikálně změnil. To, co se dělo v ulicích, na improvizovaných pietních místech a sociálních sítích, ta obrovská odezva… Nedovedu si představit, že by se to stalo před patnácti lety.
Eduard Stehlík
vojenský historik a ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany

Poznamenal také, že léčky, nenadálé přepady či sebevražední útočníci jsou teď v Afghánistánu nejčastější formou útoků na koaliční síly. Prostor okolí spojenecké základny Bagrám, do jejíhož okolí čeští vojáci vyjíždí na hlídky, je navíc hodnocen jako neutrální až inklinující k Tálibánu. „Je to prostor, kde místní populace projevuje otevřenou podporu Tálibánu, jejich rozmístění, jejich volný průchod a podobně,“ uvedl.

Součástí celé patroly byli také čeští zdravotníci, kteří podle Muránského sehráli důležitou roli při záchraně zraněných.

Vlna solidarity

Muránský dále ocenil vlnu solidarity, kterou projevují lidé v České republice. Posílají například příspěvky do sbírky na pomoc rodinám padlých vojáků, ve které bylo do čtvrtečního rána asi 2,7 milionu korun. „Armáda to bere jako silný vzkaz důvěry od veřejnosti, je to pro nás zavazující a hrozně nás to těší,“ zdůraznil Muránský.

Těla tří zabitých vojáků se ve středu vrátila do vlasti, zpět do Česka je dopravil armádní speciál. Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner při té příležitosti uvedl, že při hlídce nepochybili. Po návratu z Afghánistánu Verner upozornil, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky. 

Padlé vojáky Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25) povýšil v úterý in memoriam ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) do hodností štábních praporčíků.

Historik Stehlík: Postoj k armádě se mění, jsem za to rád (zdroj: ČT24)

Do stejné hodnosti byla povýšena před čtyřmi lety pětice padlých vojáků. Podle vojenského historika a ředitele Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany Eduarda Stehlíka se tehdy ustanovila nová praxe.

„Dříve platilo, že se padlý voják povyšoval do hodnosti podporučíka, ta funkce dnes ale neexistuje. Před čtyřmi lety měli být padlí vojáci povýšeni do hodnosti poručíka. A tehdy přišli vrchní praporčíci a říkali, že bychom jim tím ukradli jejich hrdiny z toho takzvaně stříbrného stavu. Proto byli vojáci, kteří přišli na misi o život, povýšeni do hodnosti štábního praporčíka. Říká se jim stříbrný generál,“ vysvětlil Stehlík.

Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, muži dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Památku padlých vojáků ve středu v poledne připomnělo osm tisíc sirén, které se na 140 sekund rozezněly po celém Česku. V době příletu vojenského speciálu s těly padlých se rozezněly zvony katolických kostelů a chrámů v Praze. Rozhledna na pražském Petříně se ve středu večer na památku padlých rozsvítila v barvách trikolory.

Policie se zabývá nálepkami, které chválí smrt českých vojáků

Čeští vojáci se však nedočkali pouze ocenění. Pražští kriminalisté se zabývají vytištěnými texty vylepenými na některých místech v hlavním městě, v nichž neznámý autor gratuluje „afghánským vlastencům“ k zabití tří českých vojáků, které označuje za žoldáky a okupanty. Věc vyšetřují pro podezření z trestného činu podpora a propagace terorismu. Zprávu potvrdila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

„Kriminalisté vlastním šetřením například zadokumentovali takové výlepy v lokalitě Národní třídy. V dané věci už zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podpora a propagace terorismu,“ řekla mluvčí.

Trestní zákoník počítá pro někoho, „kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele“, s vězením na dva roky až deset let.