Do sporu o domy v kauze H-System se vložil Babiš. Lidem přišla i první nabídka na náhradní byty

Premiér jednal o kauze H-System (zdroj: ČT24)

Lidem, kterým po rozsudku Nejvyššího soudu v kauze H-System hrozí vystěhování z domovů, nabídl soukromník k bydlení osm garsonek na Kokořínsku. Od státu by pak mohli získat mimořádný příspěvek přes 50 tisíc korun. A mediátorem v jednání se správcem konkurzní podstaty by měl být premiér Andrej Babiš (ANO). Podle soudce Kamila Kydalky, který majoritního akcionáře H-Systemu Petra Smetku poslal za podvod na 12 let do vězení, si ale lidé svou situaci zavinili sami.

Premiér Babiš by podle Martina Junka z Bytového družstva Svatopluk měl být mediátorem v jednání se správcem konkurzní podstaty Josefem Monsportem. Dohodli se na tom ve středu na společném jednání. „Byl jsem za ním (za Babišem) s naším advokátem a pan Babiš ještě k jednání přizval pana ministra spravedlnosti (Jana Kněžínka). Ptali se nás, jaké možnosti vidíme pro to, abychom mohli celou tu situaci vyřešit,“ řekl Junek.

Nejvyšší soud totiž v úterý rozhodl, že družstvo Svatopluk sdružující některé bývalé klienty zkrachovalé společnosti H-System musí do měsíce vyklidit byty v několika domech v Horoměřicích u Prahy. Soud tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta.

Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze. Jde asi o šedesát rodin.

„Požádali nás, abychom se stali mediátorem a zprostředkovali vzájemné setkání. Je evidentní, že tyto dvě strany jsou v nepřátelském vztahu. Obě strany mají finanční představy, které jsou dost vzdálené. Ptali jsme se, co pro ně můžeme udělat, v tuto chvíli nás požádali o mediaci. Pan Monsport souhlasil a měli bychom se všichni sejít asi v pondělí,“ řekl ke schůzkám premiér Babiš. „Je absurdní, že tato kauza trvá už skoro 20 let,“ uvedl také mimo jiné Babiš. 

Zástupci bytového družstva v Horoměřicích ve středu večer rozhodnou, zda podají stížnost k Ústavnímu soudu. Byli by rádi, kdyby Ústavní soud odložil nutnost vystěhování. „Jediná věc, která nám zbývá, je obrátit se na Ústavní soud. Velmi oceňuji, že přímo pan Babiš nám nabídl, že by se mohl stát mediátorem v našem jednání s panem Monsportem a že by se pokusil nám pomoci vyřešit tu situaci jednou provždy,“ řekl Junek.

Lidé chtějí spor vyřešit. Definitivně

„Jistě že bychom přivítali, kdyby Ústavní soud odložil výkon. Ale jsou to zase další nervy pochopitelně. Ale ve své podstatě soudit se, o co? Když všechny soudy vyhrajeme, poslední prohrajeme a máme odsud vystřelit? Takže zase se soudit, abychom něco vyhráli a pak to zase prohráli? To se prostě musí vyřešit,“ řekla ve středu jedna z obyvatelek Marie Nollová.

Souhlasí s ní i další obyvatelé dotčených domů, všichni volají po definitivním rozhodnutí. Život v nejistotě má podle nich dopad na zdraví lidí. Nejasnost v majetkových poměrech komplikuje situaci také v případě rozvodů nebo úmrtí.

Monsport podle Babiše potvrdil, že je ochotný na zprostředkované vyjednávání přistoupit, premiér proto očekává, že se uskuteční další schůzky. „Proběhlo to velmi korektně, premiér chce působit jako mediátor, já to vítám,“ řekl správce konkurzní podstaty Monsport.

Jako zprostředkovatel uspořádá Babiš první jednání mezi bývalými klienty H-Systemu a konkurzním správcem zřejmě v pondělí.

„Zejména ze strany pana ministra jsem viděl, že zcela souhlasí s mojí argumentací, že jinak to nejde, pohybujeme se v režimu konkurzního zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlovat, že na ně nevyjde,“ řekl Monsport.

Nechtěl odhadovat, zda se podaří dospět ke shodě. „Podstatné slovo bude mít věřitelský výbor a soud,“ dodal.

Družstvo nyní podle Junka musí udělat nezbytné právní kroky. „Ale zároveň další kroky by měly vést k tomu, abychom se konečně dohodli s panem Monsportem. My měli v minulosti vždy problém s ním komunikovat, protože jeho zastupovali advokáti a ti s námi jednat nechtěli. A teď to vypadá, že bychom se tedy mohli dostat ke společnému stolu,“ řekl Junek.

Lidé vítají také to, že se premiér Andrej Babiš (ANO) stane zprostředkovatelem v jednání bytového družstva a konkurzního správce H-Systemu. „Nás to určitě potěšilo, že se o to zajímá pan Babiš i pan prezident. Toto se doposud nestalo, i když jsme kdysi dávno psali různé dopisy. Když už nám někdo odepsal, tak jen to, že nám to nepřísluší a postupujeme to tam a tam,“ řekl obyvatel jednoho z bytů Richard Stadler.

„Já si myslím, že každá pomoc je dobrá v tuto chvíli, je to předseda vlády, my jsme v takové situaci, že se nemůžeme zříkat ničeho,“ řekl další z obyvatelů Jiří Janouš.

Od státu mohou lidé získat až 50 tisíc korun

Lidé, jimž soud v úterý nařídil kvůli kauze H-System vystěhování, mohou získat mimořádný příspěvek od státu na řešení krizové situace. „Tuto mimořádnou okamžitou pomoc by mohli získat velmi rychle,“ sdělila mluvčí ministerstva práce Barbara Hanousek Eckhardová. Termín „rychle“ ale neupřesnila.

„Pokud lidé prokážou, že se v takové tíživé situaci nachází, může jim být velmi rychle poskytnuta finanční pomoc až do výše 50 tisíc korun. V případě, že taková situace nastane u lidí zasažených právě kauzou H-System, pak bude ministerstvo práce pod mým vedením připraveno jim co nejrychleji pomoci právě touto cestou,“ řekla prostřednictvím mluvčí resortu kandidátka na ministryni Jana Maláčová (ČSSD).

„Peníze by pak lidé mohli použít například na úhradu nákladů spojených se stěhováním nebo zaplacení kauce bytu,“ uvedla.

Mimořádnou okamžitou pomoc mohou dostat lidé, kteří se ocitli ve vážné situaci a nedokážou ji vlastními prostředky překonat. Úřady práce tuto dávku vyplácejí například těm, které postihly povodně či jiné živelní pohromy, požáry či havárie. Maximálně je možné vyplatit patnáctinásobek životního minima pro dospělého, které činí 3410 korun. Celkem tak stát může poskytnout 51 150 korun.

Úřad práce podle své mluvčí Kateřiny Beránkové před přidělením mimořádné pomoci situaci lidí posuzuje. „Je přihlíženo k příjmům a celkovým sociálním a majetkovým poměrům žadatele,“ uvedla mluvčí. Částku na kauci úředníci zasílají přímo na účet pronajímatele. V jaké výši úřad dávku vyplatí, záleží na jeho posouzení. Úzce přitom spolupracuje s obcí, v níž lidé žijí, podotkla mluvčí.

Pomoci chce také hejtmanka

Také středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ve středu oznámila, že nechá připravit návrh, co kraj může udělat pro bývalé klienty H-Systemu. Má podle ní jít o zásadní finanční pomoc. Krajským právníkům zadala, aby vytvořili materiál pro zastupitelstvo. Měl by zahrnovat řešení v podobě zcela zásadní finanční pomoci.

„Jsem šokována. Ani si neumíme představit, co tito lidé zažívali po více jak 20 let. A tento výsledek pro ně musí být zcela devastující. Je to naprosto nespravedlivý verdikt,“ řekla Jermanová.

Nyní zjišťuje, jak může hejtmanství lidem pomoci. „Tady nejde o poskytnutí nějakého náhradního či dočasného bydlení. Jde zde o princip a spravedlnost,“ sdělila.

Chce proto předložit zastupitelům materiál, který by podle ní měl lidem „zcela zásadně finančně pomoci“. „Chápu, že se jedná o zcela nestandardní krok a dost možná, že v rámci naší legislativy nemožný. Ale neumím si představit, že těmto lidem teď seberou domovy po všem, co si prožili. Prostě neumím. Je to ponižující a absolutně nespravedlivé. Udělám vše pro to, aby lidem v Horoměřicích jejich domovy zůstaly,“ dodala Jermanová. Věří, že najde podporu napříč politickým spektrem.

Jako kdyby oblast vymetlo tornádo

A mezitím se objevila i první nabídka na náhradní byty pro obyvatele domů z družstva Svatopluk. Dostal ji starosta Horoměřic u Prahy Zdeněk Babka (ODS), v jehož katastru rodiny, jimž hrozí vystěhování, žijí.

„Soukromník nabízí někdejším klientům společnosti H-System osm garsonek na Kokořínsku za minimální nájem,“ řekl Babka s tím, že nabídku je možné využít až na půl roku.

Samotná obec podle něj ale nemá lidem v současnosti jak pomoci. „Já bych jim musel opravdu sehnat unimo buňky nebo něco takového a dát je někam na louku. Obec nemá možnost ty lidi ubytovat,“ řekl Babka. „Je to, jako by tady spadlo tornádo a vymetlo tu oblast, jako když ti lidé jsou bez přístřeší, to je to samé,“ dodal Babka.

Stadler uvedl, že nabídka bytů je hezké gesto. „Ale nevím, proč bych se měl odsud stěhovat. Dvakrát jsme to zaplatili, 380 tisíc, které prostavěl H-System, to přece nevytrhne ty ostatní. Oni přišli o peníze, který vložili do H-Systemu, my jsme přišli o peníze, které jsme vložili do H-Systemu, my je nemáme. Nikomu nedlužíme ani halíř, naopak,“ řekl jeden z obyvatel, kterým hrozí vystěhování.

Ve středu se chce starosta sejít se zástupci družstva. „Musím nejdřív vědět, co chtějí dělat oni. Chce to postupovat koordinovaně. Když řeknou: ,Jsme zoufalí, musíme se vystěhovat, pomozte nám,‘ tak se obrátím na starosty nejenom z okolních obcí, jestli jsou schopní nějakým způsobem je ubytovat,“ řekl Babka.

Nabídku bytů z Kokořínska označil starosta za úžasnou. Připustil ale, že stěhování lidí z Horomeřic na Kokořínsko je problematické.

„Mají tady zaměstnání, mají tady kořeny, toto nebudou chtít. Musíme se domluvit já a družstvo Svatopluk a pak mohu říct, co budeme dělat, abych nešel nějak proti nim,“ dodal.

Družstvo Svatopluk si mohlo před časem dotčené domy i s pozemky podle konkurzního správce odkoupit za 140 milionů korun. Na jednu z 56 rodin, kterých se to týká, by tak připadalo doplatit 2,5 milionu. Znalecký posudek před lety ocenil osm domů včetně velkých pozemků v Horoměřicích na 230 milionů, z toho hodnota dostavby činila 90 milionů, řekl Monsport. Družstvo ale podle něj nabídlo jen 20 milionů, což věřitelský výbor tehdy jednohlasně odmítl. O dnešních cenách odmítl správce spekulovat.

Podle Nejvyššího soudu jsou ale nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů absolutně neplatné. Družstvo šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu, uvedl Nejvyšší soud. Dostavět domy na vlastní pěst klientům H-systému povolil bývalý konkurzní správce Karel Kudláček. „Pokud se ten majetek nechá tak dál v tomto stavu, tak dojde k jeho znehodnocení, bude výhodnější, aby se v té stavbě pokračovalo,“ řekl už dříve bývalý konkurzní správce H-Systemu.

Sbírka není řešení, její založení trvá moc dlouho

Starosta Babka již zaznamenal také názory, že by měla být ve prospěch těchto lidí založena veřejná sbírka. „Sbírku musí potvrdit kraj a na to čekáme měsíc, než uděláme veřejnou sbírku. To už ty lidi budou sedět někde na chodníku. Tam je šílený ten termín do měsíce,“ poznamenal starosta.

Obec se podle něj snažila lidem z dotčených domů vždy pomoci. „Mají své právníky, oni je zastupují. Kdykoliv byl soud, tak oni přicházeli a potřebovali různé věci od obce. Chtěli společenské záruky, zastupitelstvo dalo několikrát za ně společenskou záruku,“ uvedl.

„To nejsou neplatiči, to jsou inženýři, to jsou doktoři. To nejsou bezdomovci, kteří se chtějí někde chytit. To jsou lidi, kteří jedou naplno, kteří dávají léta daně do obce. Obci nedělají žádné problémy, oni mají svých problémů dost,“ řekl starosta.

Podle něj by se případem měla zabývat vláda, ale i prezident. „Ta hra pana Monsporta se mi opravdu nelíbí, přijde mi, že ten Nejvyšší soud mu jde na ruku. Já bych to čekal u prvoinstančního soudu, takový rozsudek,“ uvedl starosta. 

Rozhodnutí Nejvyššího soudu kritizovali někteří politici včetně prezidenta Miloše Zemana. 

Soudce Nejvyššího soudu Zdeněk Krčmář v úterý uvedl, že podle názoru soudců „už nebyl důvod tu kauzu dále protahovat“. Rozhodování připodobnil ke hledání „nejlepší z nejhorších variant“.

Monsport rozhodnutí soudu přivítal, umožní totiž podle něj vypořádat všechny věřitele H-Systemu rovným dílem. Lidí, jichž se vystěhování týká, lituje.

Soudce trestní části kauzy H-System: Lidé si problém zavinili sami

Podle soudce pražského městského soudu Kamila Kydalky, který majoritního akcionáře H-Systemu Petra Smetku poslal za podvod na 12 let do vězení, členové družstva Svatopluk věděli už při projednávání trestní kauzy H-Systemu, že bydlí v majetku z konkurzní podstaty.

Lidí, kteří musí podle rozhodnutí Nejvyššího soudu opustit své domovy v Horoměřicích, je mu líto, ale z hlediska práva si to podle něj zavinili sami. „Od nás věděli, že se to může stát. Tak ať dneska nedělají překvapené,“ podotkl soudce Kydalka. Nynější stav je podle něj logickým vyústěním situace z let 1998 a 1999, na které se podepsal právě Smetka.

Kydalka se trestní kauzou zkrachovalého H-Systemu zabýval od chvíle, kdy dorazila k soudu, tedy od srpna 2001. V roce 2004 uznal vinným Smetku a společně s ním odsoudil k podmíněným trestům i dva představitele družstva Svatopluk – Ivana Krále a Pavla Středu, a to pro poškozování věřitele.

V rozsudku z roku 2004, který má několik stovek stran, je podle Kydalky velmi podrobně popsán celý stav kauzy. Soudce zdůraznil, že všichni poškození verdikt obdrželi a měli možnost si jej přečíst.

„Samotné družstvo spoluzakládal odsouzený Smetka. Již ve zmíněném rozsudku jsme zmínili, že je možné, že pokud budou chtít bydlet v majetku z konkurzní podstaty, budou muset bydlení znovu uhradit. Někteří i potřetí,“ podotkl Kydalka, který se k věci obsáhle vyjádřil i na svém facebookovém profilu.

„Samozřejmě, někdo to považuje za nespravedlivé rozhodnutí, ale tak tomu v podstatě není. Již v roce 2008 rozhodl občanskoprávní soud o tom, že pozemky i stavby na nich patří úpadci, tedy společnosti H-System. SBD Svatopluk nemělo od tohoto rozhodnutí žádné oprávnění s nemovitostmi dále nakládat,“ napsal Kydalka k aktuálnímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, který dal členům družstva Svatopluk měsíční lhůtu na vystěhování z nemovitostí, jež si dostavěli svépomocí.

Podle soudce Kydalky je rozhodnutí Nejvyššího soudu „trošku překvapující“ v tom ohledu, že pražský městský soud i pražský vrchní soud předtím ve sporu Svatopluku a správce konkurzní podstaty H-Systemu řekly něco úplně jiného – tedy přiklonily se na stranu družstva. „Ale u civilu (civilní proces) to takto asi jde,“ podotkl trestní soudce.

Kydalka: H-System platil Zemanova nejbližšího spolupracovníka Šloufa

Kydalka se vyjádřil i ke kritice ze strany prezidenta Miloše Zemana, podle nějž aktuální rozsudek vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. „Pokud pan prezident má pochybnosti o kvalitě soudů, já osobně mám pochybnosti o tom, zda si pan prezident pamatuje, jaká byla úloha v H-Systemu jeho nejbližších spolupracovníků,“ uvedl na sociální síti.

Kydalka doplnil, že Zemanův přítel Miroslav Šlouf „po celý rok 1996 docházel do H-Systemu a měsíc co měsíc odnášel 24 tisíc korun“.

Vyjádření Kydalky označil ve středu mluvčí Zemana Jiří Ovčáček za „nízkou snahu pošpinit“ prezidenta, který se „snaží v rámci svých možností pomoci“ obyvatelům domů. „Miloš Zeman neměl a nemá žádnou osobní spojitost s kauzou H-System,“ poznamenal mluvčí. Připomněl, že se Smetka v minulosti označil za oběť protikorupční akce vlády premiéra Zemana Čisté ruce.