Poslanci otevřeli cestu k rychlejší přípravě dálnic a železnic

Sněmovna schválila novelu, která by měla umožnit zrychlení přípravy výstavby významných silnic a železnic. Prošla i vládní novela, která zřejmě zavede zvláštní registrační značky pro ekologicky šetrná auta. Policie také bude moci používat i modročervené majáky. Sněmovna schválila i vládní změny důchodů, mírně oslabí zásluhovost.

Návrh na urychlení výstavby dopravní, ale i energetické nebo komunikační infrastruktury zavádí zejména možnost takzvaného mezitímního rozhodnutí. Vybrané stavby by díky tomu mohly začít nezávisle na sporu o výši náhrady za pozemek, po kterém povedou.

Seznam staveb zahrnuje vybrané dálnice, silnice I. třídy, železnice, metro i nové oplocení pražského Letiště Václava Havla. Pod předlohou jsou jako navrhovatelé podepsaní poslanci ze všech sněmovních stran. Pro hlasovalo 156 ze 160 přítomných poslanců. Nyní předlohu dostane k posouzení Senát. Zákon by mohl nabýt účinnosti v září. Výstavbu by mohl zrychlit o tři až pět let.

Do novely se dostal i návrh, který zavádí takzvanou fikci souhlasu. Týkat se bude přípravy dopravních, energetických a dalších staveb, na něž se zákon o urychlení výstavby vztahuje. Pokud by úřad nevydal závazné stanovisko do 60 dnů, mělo by se za to, že nemá námitek. Má to donutit úřady, aby svá stanoviska vydávaly včas. Pravidlo ale nebude platit při vydávání závazných stanovisek při posuzování vlivů na životní prostředí, tj. při procesu EIA.

Poslanci schválili i návrh, který má usnadnit budování internetového připojení. U přípojek elektronických komunikací do 100 metrů se nebude vyžadovat územní rozhodnutí, územní souhlas ani kolaudační rozhodnutí. Nemá to ale platit pro případy, kdy se bude vyžadovat EIA.

Ekologicky šetrná vozidla by mohla mít výhody

Poslanci podpořili i novelu zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Motoristé zřejmě budou moci žádat pro vozidla na elektrický nebo vodíkový pohon zvláštní registrační značky označené písmeny EL, které by jim mohly přinést některé výhody. Mohli by například využívat vyhrazené jízdní pruhy. Za automobily by pak nemuseli platit na dálnicích.

Vozy policie a záchranného systému také patrně budou moci jezdit pro lepší viditelnost i s modročervenými, nejen s modrými majáky. Změní se i pravidla pro vytváření průjezdu pro tyto automobily na silnicích se třemi a více pruhy v jednom směru.

Předloha, která nyní zamíří do Senátu, ale řeší zejména fungování stanic technické kontroly a měření emisí. V případě STK novela zejména zruší zákaz jejich propojení s autoservisy nebo s prodejci vozidel. V souladu s unijní úpravou stanoví, že kontrolní technici u technických i emisních kontrol nebudou moci být odměňováni způsobem, který by je motivoval ke zkreslování výsledků prohlídek.

Sněmovna schválila i předlohu ODS, která ruší budoucí povinnost mateřských škol zajistit místa i pro dvouleté děti. Naopak povinnost předškolního vzdělávání pro pětileté v zákonu zůstane. Poslanci zároveň podpořili roční odklad reformy financování regionálního školství. Návrh nyní zamíří do Senátu. 

Poslanci podpořili rovněž důchodovou novelu, ve které kabinet v demisi navrhl zvýšení podílu pevné části důchodu, změnou výpočtu penzí by se snížila zásluhovost. Lidem nad 85 let by měl vzrůst důchod o tisícikorunu.