Zeman už zná jména ministrů. S výjimkou Pocheho další problémy neočekává

Tisková konference Miloše Zemana po návštěvě Ústeckého kraje (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman zná jména kandidátů na ministry v nové vládě Andreje Babiše. S výjimkou Miroslava Pocheho neočekává, že by měl s ostatními nominanty problém. Jména zveřejnit nechtěl, měl by to podle něj udělat Babiš. S Pochem se Zeman sejde v pátek.

„Vím o seznamu ministrů, ale to neznamená, že ho budu sdělovat, protože to má sdělit premiér,“ řekl Zeman na tiskové konferenci po návštěvě Ústeckého kraje. Předpokládá, že Babiš jména zveřejní patrně příští týden.

Po Pochem zamíří v pátek na Hrad i předseda ČSSD Jan Hamáček. Zeman k tomu poznamenal, že ho přijme jako nominanta sociální demokracie na funkci ministra vnitra. „Pak v tomto bohulibém úsilí budu pokračovat. Budu přijímat další nominanty, rád se s nimi seznámím. S výjimkou pana Pocheho neočekávám, že budou jakékoli problémy,“ řekl. 

Babiš předal v závěru minulého týdne Zemanovi seznam adeptů na ministry, veřejně jména ale dosud nekomentoval. Ve středu v Olomouci řekl, že chce jména kandidátů do vlády zveřejnit tento pátek odpoledne. 

Proti Pochemu se vedle Zemana o víkendu ostře vymezili komunisté, kteří mají menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip mu vyčítal, že spolu s dalšími jedenácti českými europoslanci hlasoval pro rezoluci, v níž Evropský parlament v květnu 2017 vyzval státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Poche ale ve skutečnosti hlasoval proti usnesení.

Nyní šéf komunistů upozorňuje podobně jako Zeman na případ z roku 2010, kdy se Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD. Straně dal peníze přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň.

Poche i další sociální demokraté argumenty odmítají jako zástupné a věří, že výhrady by mohla pomoci vyřešit právě páteční schůzka v Lánech. Média připomínají, že Zemanovi může vadit hlavně fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.