Žalobce zamítl stížnosti na stíhání 16 lidí a dvou firem včetně FAU. Jde o daňové úniky za čtvrt miliardy

Žalobce zamítl všechny stížnosti proti zahájení trestního stíhání v případu podezření z daňových úniků za čtvrt miliardy korun. V kauze, ve které figuruje opavská firma FAU, je obviněno 16 lidí a dvě firmy. Stížnost podalo celkem 15 fyzických a jedna právnická osoba.

„Stížnosti jsme zamítli jako nedůvodné. Na případu se bude dál pracovat, bude standardní vyšetřování a poté se uvidí,“ uvedl státní zástupce z olomouckého krajského státního zastupitelství Karel Studený. Vyšetřování podle něj potrvá ještě několik měsíců. Do případu jsou totiž zapojeni také cizinci, doplnil žalobce.

Skupina obviněných podle policie v roce 2013 uměle vytvořila řetězec firem, aby se vyhnula zaplacení DPH z obchodu s pohonnými hmotami. Mezi stíhanými 16 fyzickými a dvěma právnickými osobami je také spolumajitel opavské firmy FAU Vojtěch Csabi, kterému žalobci obstavili nemovitosti za desítky milionů korun. Stíhána je i samotná firma FAU.

Csabi prostřednictvím svého advokáta Tomáše Sokola již dříve popřel, že by se dopustil něčeho nezákonného. Sokol rozhodnutí o stížnosti však komentovat nechtěl.

Obvinění jsou stíháni za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby v nejpřísnějším, třetím odstavci, kde je sazba pět až deset let odnětí svobody. Vyšetřovatelé je označili jako organizovanou skupinu.

FAU je v současnosti v konkursu, v němž skončila po vydání zajišťovacích příkazů, kterými se finanční správa domáhala stovek milionů korun za údajně neodvedené daně. Finanční správa již dříve uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do podvodného řetězce firem, v němž nebyla u firem placena DPH. Soud ale nedávno označil zajišťovací příkazy za nezákonné kvůli tomu, že úředníci po FAU v podstatě vymáhali daň za jeden obchod dvakrát.

Loni v srpnu zazněla zmínka o likvidaci FAU na nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. Podle některých politiků vyvolává záznam dojem, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí a nyní designovaného premiéra Andreje Babiše (ANO).

FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert, který patřil šéfovi hnutí ANO Babišovi. Babiš několikrát odmítl, že by v době působení ve funkci ministra úkoloval finanční a celní správu.