Prudká bouřka zaměstnala hasiče v Plzni, v České Lípě museli evakuovat třicítku lidí

Prudké bouře doprovázené přívalovými dešti zasáhly v neděli sever Čech, Plzeňsko i Vysočinu. V České Lípě museli hasiči evakuovat 34 lidí z kulturního domu, kde se propadla střecha pod váhou vody. Bouřky s kroupami se pak přehnaly přes Jihlavsko, přímo v krajském městě hasiči čerpali vodu v několika ulicích. Voda zaplavila i místní hostinec, který měl vodu až v kuchyni, a také zahrádkářskou kolonii. Vůbec nejvíc vody spadlo podle meteorologů na Klínovci: během pár desítek minut přes 70 litrů vody na metr čtvereční.

Krátká, ale prudká bouřka s přívaly deště a místy i s kroupami zaměstnala v neděli v podvečer hasiče v Plzni a okolí. Hasiči tam zasahovali zhruba na dvaceti místech u polámaných či vyvrácených stromů, pomáhali také s odstraněním stržené střechy, která hrozila pádem. Podle dostupných informací nikoho stromy nezranily. 

Deštěm a větrem vyvrácené stromy likvidovali hasiči například v Plzni-Skrvňanech, ve čtvrti Slovany a dál hlavně směrem na jih – u Radobyčic, Dobřan, Šťáhlav či Šlovic. Výjezd měli také v okolí Stříbra.

Na Domažlické ulici v Plzni bouře strhla částečně lepenkovou a částečně plechovou střechu na jedné z podnikových budov. Hasiči s pomocí výškové techniky odstranili části hrozící pádem. Vedle toho hasiči čerpali vodu dvakrát ze zaplavené silnice a jednou z budovy.

V České Lípě evakuovali hasiči návštěvníky kina

V České Lípě museli hasiči během odpoledne evakuovat 34 lidí z Kulturního centra Crystal. Při bouřce se totiž kvůli zateklé vodě propadl strop na toaletě. Hasiči evakuovali hlavně návštěvníky kina. „Ucpal se nějaký odtok na střeše a teklo do budovy. Lidi jsme preventivně evakuovali, místo prozkoumali a odpojili elektřinu,“ uvedl operační důstojník hasičů v Libereckém kraji s tím, že ale nikdo nebyl ohrožen.   

V Libereckém kraji měli hasiči v souvislosti s bouřkou přes 20 zásahů. „Většinou šlo o čerpání vody ze zatopených prostor, občas se objevil spadlý strom,“ dodal operační důstojník. 

V sousedním Ústeckém kraji bouřka způsobila problémy hlavně na Děčínsku, několik výjezdů měli hasiči i na Litoměřicku. „Nic extrémního to nebylo: zatopené sklepy nebo byla chvilku neprůjezdná silnice, protože vodu nepobraly kanály,“ řekl operační důstojník hasičů v Ústeckém kraji. Výjezdů bylo podle něj přes deset.  

Bouřky s kroupami se během neděle přehnaly také přes Jihlavsko. Přímo v krajském městě hasiči čerpali vodu v několika ulicích. V jedné z restaurací u řeky se voda dostala až do kuchyně.

Moravskoslezští hasiči pak hlásí asi 15 událostí. Většinou šlo o čerpání vody z domů, garáží, sklepů a silnic. Profesionální i dobrovolní hasiči měli v souvislosti s bouřkami nejvíce práce na Bruntálsku, celkem sedm zásahů. „V okresech Opava, Nový Jičín, Frýdek-Místek  a Ostrava je to prozatím po dvou událostech. Většinou se jednalo o čerpání vody z domů, garáží, sklepů a silnic, kde bylo třeba tlakovou vodou protlačit propustky u silnic a zprůchodnit tak odtokovou cestu pro dešťovou vodu,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Popp.  

 Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli od půl páté odpoledne do osmé hodiny večer  k jedenácti případům, kdy museli likvidovat následky silných dešťů. „Zasaženou oblastí byl Rožnov pod Radhoštěm a Dolní Bečva,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Večer se podle ní situace zklidnila. Při odklízení větví ze silnice ve Valašské Bystřici se vážně zranil dobrovolný hasič, který skončil v nemocnici.

Několik výjezdů kvůli následkům bouřky měli také hasiči v Olomouckém kraji, podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka se zásahy týkaly regionu Konicko. „Šlo o čtyři nebo pět zásahů,“ řekl Hošák.