Českem projede příští týden další konvoj americké armády. Vojáci míří do Pobaltí

Českem projede příští týden další konvoj americké armády, který z Německa zamíří přes Polsko na cvičení do Pobaltí. Celkem se přes Česko přesune asi 400 vozidel a tisíc vojáků. Republikou projedou ve dvou skupinách, každá z nich pak bude kvůli plynulosti dopravy rozdělena ještě do menších skupin. Přesun je naplánován ve dnech 29. května až 1. června.

Českou republikou za poslední tři roky projelo několik větších konvojů americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí. Tentokrát se ale neplánují žádné ukázky pro veřejnost, jak tomu bylo v minulých letech.

Nadcházející konvoj projede přes Česko v rámci cvičení Saber Strike 2018. Podle ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) je průjezd ukázkou plnění českých spojeneckých závazků. „Našim vojákům zároveň umožňuje v praxi procvičit činnosti související s logistikou a doprovodem,“ uvedla.

Konvoj by měl celkem zahrnovat asi 400 vozidel a tisíc vojáků 2. jízdního pluku (2nd Cavalry Regiment) z německého Vilsecku.

První část přejede hraniční přechod Rozvadov v úterý 29. května večer, poté zamíří po dálnici D5 a přes Pražský okruh do kasáren ve Staré Boleslavi, kde vojáci přenocují. Druhý den budou pokračovat po dálnicích D10, D11 a silnici (E67) na hraniční přechod Náchod.

„Tento blok čítající do 170 vozidel a do 300 osob bude s ohledem na plynulost dopravy rozdělen do sedmi proudů vždy se zhruba hodinovým rozestupem,“ dodává Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Druhá část konvoje přijede do Rozvadova večer ve čtvrtek 31. května. Noc opět stráví ve Staré Boleslavi a ráno vyrazí do Náchoda. Rozdělena bude tentokrát do deseti částí.

„Pro Armádu České republiky představuje tento průjezd významnou příležitost k poskytnutí podpory hostitelskou zemí a další ze zkušeností s plánováním a organizováním přesunů v mezinárodním prostředí, do které se zapojuje Odbor vojenské dopravy Agentury logistiky ve spolupráci s dalšími subjekty státní správy,“ uvedl ředitel sekce podpory ministerstva obrany Jaromír Zůna.