Zeman: Rektor Bek urazil hlavu státu

Roudnice nad Labem - Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek urazil prezidenta Miloše Zemana tím, že zakázal jeho přednášku kvůli obavě z předvolební agitace. Zeman rozhodnutí rektora považuje za urážku hlavy státu, a proto jej nepozval na oslavy výročí vzniku republiky 28. října. Prezident to dnes řekl na tiskové konferenci na závěr návštěvy Ústeckého kraje, kde se mimo jiné vyjadřoval i k nepozvání rektora brněnské Masarykovy univerzity a rektora Jihočeské univerzity na Pražský hrad; toho nepozval proto, že se odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu kvůli sporu o jmenování akademika Martina C. Putny.

Na oslavu státního svátku na Pražský hrad nepůjde více než dvacítka rektorů, zúčastnit se chce zatím šest rektorů. Ostatním vadí právě fakt, že prezident Miloš Zeman nepozval jejich dva kolegy. Mluvčí prezidenta Hana Burianová k tomu řekla, že je na rozhodnutí každého z rektorů, jestli se recepce zúčastní, či ne. Na Hrad nedorazí ze stejného důvodu ani pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) či primátoři Plzně a Jihlavy.

„Před každými volbami odmítáme jakékoliv přednášky aktivních politiků. Nejde o nic nového, takto se chováme dlouhodobě. Pana prezidenta rádi uvítáme kdykoliv jindy,“ sdělil ČT24 Bek s odkazem na Zemanovo čestné předsednictví SPOZ a na snahu univerzity o udržení politické neutrality. Podle Beka jeho jednání nelze označit za urážku hlavy státu.

Rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer nebyl na pondělní oslavy pozvaný proto, že se na jaře odmítl zúčastnit jmenování profesorů. „Jestliže někdo odmítne jedno pozvání, je zcela jasné, že není pozván podruhé,“ uvedl Zeman. Grubhofferovi vadilo, že Zeman odmítal jmenovat profesorem Martina C. Putnu. „Musím to brát jako rozmar někoho, kdo má patent na rozum a kdo bude diskriminovat ty, kteří s ním tento názor nesdílejí,“ okomentoval Grubhoffer Zemanovo rozhodnutí s tím, že po prezidentových důvodech nepátral.

Přednášky k agitaci nevyužívám, zdůraznil Zeman

Zeman zdůraznil, že své přednášky na vysokých školách k žádné agitaci nevyužívá. „Jestliže tedy pan rektor Masarykovy univerzity prohlásil, že zakázal moji přednášku na této univerzitě, o kterou jsem mimochodem nepožádal já, ale Jihomoravský kraj, z důvodů, že bych tam prováděl předvolební agitaci, považuji to za urážku hlavy státu a na tuto urážku jsem reagoval jeho nepozváním,“ řekl Zeman. Prezident je čestným předsedou Strany práv občanů Zemanovci a jeho turné po krajích bylo v médiích kritizováno jako skrytá předvolební kampaň.

Reakce politiků:

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD: „Myslím si, že pan prezident měl pozvat všechny rektory,“ uvedl v předvolební debatě Českého rozhlasu Sobotka. Zároveň dodal, že chyby vidí na obou stranách.

Vybírat rektory není správné ani podle Vojtěcha Filipa, předsedy KSČM. Filip zároveň uvedl, že je právo rektorů se vzepřít.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg prý chování Hradu očekával a rektory podporuje. Je podle něj dobře, že se tomu postavili.

Také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je toho názoru, že pozvánku mělo obdržet všech 28 rektorů veřejných a státních vysokých škol. Postoj rektorů prý chápe. Kdyby byl jedním z nich, asi by také zvažoval podobnou reakci, uvedl.

Pozvánku na Hrad nedostala podle svých slov ani Miroslava Němcová (ODS). Věc si prý spojuje se jmenováním úřednické vlády Jiřího Rusnoka, kterého se jako tehdejší šéfka sněmovny účastnila, ale brzy z něj odešla. „Myslím, že tohle je úplně primitivní pomsta za to, co jsem tehdy udělala“, uvedla s tím, že jí to připadá „klukovské a hloupé“.

V ČR je 26 veřejných vysokých škol a dvě státní vysoké školy. Komora jejich rektorů v oficiálním usnesení uvedla, že pozvání na oslavu státního svátku vždy chápala jako symbolický projev významu vysokých škol pro společnost a stát."Pozvání jen některých z nich (rektorů) a odmítnutí jiných proto považujeme za velmi nešťastné," stojí v prohlášení.

Cílem pondělního slavnostního shromáždění ve Vladislavském sále je připomenout vznik samostatného československého státu. Pozvaných je asi 600 hostů. Vybraným osobnostem prezident udělí státní vyznamenání, rektoři vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili. Letos svou účast potvrdil zatím jen rektor Akademie výtvarných umění Jiří Kotalík, rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem René Wokoun, rektor Univerzity obrany Bohuslav Přikryl, pozvání přijal i rektor Mendelovy univerzity v Brně Jaroslav Hlušek, rektor Policejní akademie Josef Salač a podle serveru iDNES.cz také rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Marek Vochozka.

Zeman dnes opět reagoval na požadavky církve ohledně některých objektů na Hradě. Podle prezidenta budovy příliš nesouvisí s činností metropolitní kapituly starající se o katedrálu svatého Víta. Jako příklad uvedl objekt ve Zlaté uličce. Ve čtvrtek Zeman prohlásil, že církev vznáší některé neoprávněné požadavky na navrácení objektů v rozporu s dohodou s exprezidentem Václavem Klausem. Kardinál Dominik Duka na to reagoval prohlášením, že dohodu s Klausem neporušil.

Vydáno pod