Primátorský řetěz Prahy se pokusí za ANO získat v komunálních volbách Patrik Nacher

Hnutí ANO povede jako pražský lídr do podzimních komunálních voleb poslanec Patrik Nacher. Členové hnutí ho vybrali v primárkách, kde kromě něj byli ještě náměstkyně primátorky Eva Kislingerová a pražští radní Libor Hadrava nebo Karel Grabein Procházka. Současná pražská primátorka Andriana Krnáčová svůj post ve volbách obhajovat nebude.

O lídrovi hlasovali členové hnutí od čtvrtka do sobotních 14 hodin, volební účast byla 63 procent. „V primárních volbách zvítězil Patrik Nacher. Stává se tak oficiálně zvoleným kandidátem na lídra pro podzimní komunální volby. Tohoto kandidáta ještě musí potvrdit krajský sněm a celostátní předsednictvo,“ uvedl krajský manažer hnutí Martin Haushalter.

Nacher byl už před vyhlášením výsledků považován za favorita. V dopise adresovaném členům hnutí ho podpořila i primátorka Adriana Krnáčová.

Ta v polovině dubna oznámila, že chce zůstat jen řadovou členkou hnutí. O tom, že Krnáčová nebude v letošních volbách kandidátkou ANO na primátorku, se už ale delší dobu spekulovalo. 

V poslední době byla například kritizována, když po kolapsu dopravy na Žižkově kvůli opravám Husitské ulice prohlásila, že Pražané jsou ohledně dopravy „zpovykaní“. Tento výrok pak využila ODS i ve volební kampani a použila ho na billboardy. Předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš primátorku kritizoval s tím, že by Krnáčová měla více zvažovat slova a dopravní situaci osobně řešit. 

O přízeň členů hnutí ANO se tak v primárkách utkala čtveřice Patrik Nacher, Eva Kislingerová, Libor Hadrava nebo Karel Grabein Procházka, kteří získali nominaci. Všichni se v posledních letech pohybují v prostředí pražské komunální politiky.

Patrik Nacher je nestraník, který byl loni za ANO zvolen do sněmovny i do pražského zastupitelstva v roce 2014. Před vstupem do politiky vystupoval proti bankovním poplatkům a založil server www.bankovnipoplatky.com. Zbylá trojice je v současnosti radními za ANO na pražském magistrátu. 

ODS a ČSSD ještě pražského lídra nemají

V Praze ohlásily společnou kandidaturu do komunálních voleb TOP 09 a STAN. Jedničkou kandidátky by měl být europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a lídrem za STAN bude právnička Hana Marvanová. Lídra si už vybrali také Piráti, a to Zdeňka Hřiba. KDU-ČSL povede do voleb radní Jan Wolf, komunisty Marta Semelová.

Do voleb se chce zapojit také uskupení Praha Sobě, jehož hlavní tváří je poslanec, starosta Prahy 7 a člen KDU-ČSL Jan Čižinský. Zelené, kteří vyjednávají s dalšími stranami o předvolební koalici, povede do voleb místostarosta Prahy 7 a pražský zastupitel Ondřej Mirovský. Jasno zatím nemají ani v ODS a ČSSD, které budou lídra vybírat v dalších měsících.