Taliban denně střílel a jedna z těch raket byla moje, zaznělo na setkání novodobých veteránů

Události v regionech: Setkání novodobých veteránů (zdroj: ČT24)

Vojáci ze základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou uspořádali akci pro novodobé veterány. Setkali se na ní s kolegy, kteří utrpěli zranění v zahraničních misích. Iniciativa vzešla od samotných vojáků a vedení základny ji přivítalo.

Lukaší Hirkovi je 31 let a už je válečným veteránem. Na misi v Afghánistánu utrpěl těžká poranění. „Několikrát denně a každý den tam Taliban střílí rakety. Jednoho dne ta raketa byla moje, takže jsem měl mnohočetná poranění celého těla a nejhůř to odnesla hlava.“

Takových vojáků už je v české armádě řada. A zatímco Česko si pravidelně připomíná veterány, kteří ve světových válkách bojovali za Československo, ti novodobí žijí podle některých kolegů v zapomnění. Proto se rozhodli uspořádat pro ně setkání. „Opravdu to oceňují, že se jim někdo věnuje a že to pro ně někdo udělal,“ vítá akci ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduard Stehlík.

S nadšením ji přivítalo i vedení základny. „Chceme zdůraznit příslušníkům základny i širší veřejnosti, že tito lidé jsou běžnými občany, jsou mezi námi a samozřejmě jich bude přibývat. Mají problémy a je potřeba se s nimi setkávat a pomáhat jim,“ řekl zástupce velitele základny Miroslav Svoboda.

Setkání si cení i další veterán zraněný v Afghánistánu Ivan Vorel. „Je fajn, že na nás někdo pamatuje, že se to tímto způsobem podařilo a snad váleční veteráni neupadnou v zapomnění,“ říká voják, který s transportérem najel na minu a skončil s mnohačetnými poraněními v nemocnici.

Česko má v současnosti v zahraničních misích asi 400 vojáků.  Ministerstvo obrany chce jejich počet zvýšit.