Výrobci tuzemáku a cukrovinek hledají náhradu za rumovou příchuť

Události ČT: Ministerstvo chce výjimku na karcinogen v Tuzemáku i cukrovinkách (zdroj: ČT24)

Výrobci cukrovinek, ale ani tuzemáku nebudou moct od 22. dubna používat na dochucování rumovou tresť. Některé její složky jsou podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin rakovinotvorné. Ministerstvo zemědělství spolu s potravinářskou komorou a likérkami se ještě rozhodnutí snaží zvrátit a žádají o výjimku.

Rumové pralinky, ale i další cukrovinky nebo tuzemák budou muset mít nové složení. Alespoň co se týče rumové tresti, která se do nich přidává. Změna se týká třeba výrobce cukrovinek Nestlé, který přidává rumový éter hned do pěti výrobků.

O tom, jak budou vyrábět čtyři z pěti cukrovinek, už mají jasno – spotřebitelé by pak neměli poznat rozdíl. Na tom, jak nahradí rumové aroma u rumových pralinek, ale ještě pracují.

„Bylo několik fází, kdy jsme vybírali z desítek různých náhradních aromat, až jsme výběr zúžili na dvě aromata, s kterými začneme vyrábět od 22. dubna,“ uvedla mluvčí Nestlé Česko Andrea Brožová.

„Půl roku na tom pracovalo více než dvacet lidí, ať už to jsou lidé z vývojové skupiny na závodě, nebo z nákupu,“ dodala mluvčí Brožová.

Palírna u Zeleného stromu vyrábí tuzemák už 150 let – a končit s jeho výrobou kvůli nařízení Evropské komise nechtějí. I tady tak budou muset měnit složení. „Myslím si, že to zákazníci určitě nepoznají – ani chuť ani změnu ve vůni,“ ujistil ředitel výrobního závodu Palírny u Zeleného stromu v Prostějově Michal Šoman.

U Evropské komise ale ještě české úřady žádají o to, aby se tuzemák mohl dál vyrábět tak jako dosud. „Jde o aroma, které se používá 150 let, nikdy s ním nebyl sebemenší problém, ale protože máme spousty laboratoří, tak nám samozřejmě nacházejí všude a ve všem nějaké toxiny,“ řekl ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Jestli Česko výjimku u komise vyjedná, bude jasné 17. dubna. I kdyby se to povedlo, tak třeba ve výrobně cukrovinek Nestlé i v Palírně u Zeleného stromu by už s největší pravděpodobností zůstali u nového složení.