Studie EFSA v takzvaném rumovém éteru objevila tři látky, které mají genotoxický účinek, tedy schopnost narušit genetický materiál živých buněk. Studie vznikla na základě žádosti evropské asociace výrobců ochucovadel a posuzování se zdaleka netýkalo jen české rumové tresti.
Na seznamu látek, které se jako ochucovadla smějí v EU užívat, je asi 2500 položek. Některé další ale ještě posouzené nebyly a jejich používání je nyní umožněno přechodným obdobím končícím v roce 2018.
Tam patří právě i česká rumová tresť, obecně byla ale zkoumána celá skupina aditiv, tedy látek upravujících vlastnosti potravin, které se používají také v Rakousku, Německu, Rumunsku či jinde.
Ministr Jurečka upozornil, že o konci desetileté výjimky výrobci věděli, a je tak otázkou, zda se na přicházející změnu připravovali.
Zaměřit se na nahrazení látek, míní Jurečka
„Je potřeba se podívat, zda v tom množství jsou (ony látky) opravdu nebezpečné pro člověka. Ale spíše bych po dnešním jednání viděl cestu v zaměření se na to, jestli ty látky nemůžeme nahradit bezpečnějšími a lepšími,“ poznamenal Jurečka.
Podle vyjádření Potravinářské komory z minulého týdne už Evropská komise o zákazu rumové tresti prakticky rozhodla, a pokud nenastanou změny, začne zákaz platit v dubnu příštího roku. Podle komory vědecký závěr EFSA pouze upozorňuje na přítomnost látek, které jsou i v jiných potravinách.
Evropská komise ale tvrdí, že se o věci nyní dál jedná na expertní úrovni a rozhodnutí je otevřené až do dubna, kdy desetiletá lhůta vyprší.