Bělobrádek už zřejmě nebude kandidovat na šéfa lidovců. Přemýšlí o Senátu

Interview ČT24: Bělobrádek už asi nebude kandidovat na šéfa lidovců. Přemýšlí o Senátu (zdroj: ČT24)

Předseda KDU-ČSL v Interview ČT24 připustil, že už nechce kandidovat do čela strany. Naopak by se chtěl zaměřit na Senát, který vnímá jako pojistku demokracie proti současnému rozložení sil v dolní komoře parlamentu.

Před lety vytáhl lidovce zpět do parlamentu. Na podzim se však KDU-ČSL do sněmovny málem nedostala a poslední průzkumy straně přisuzují pouhých 3,5 procenta. I to je možná důvod, proč Pavel Bělobrádek coby současný lídr partaje vnímá, že je čas přenechat vedení jiným. „Jsem přesvědčen, že náš volební sjezd bude příležitostí a dojde ke změnám,“ řekl Bělobrádek v pondělním Interview České televize.

Už v posledních dvou volebních obdobích jsem uvažoval, zda vůbec kandidovat. Po těch už téměř osmi letech by také stálo za to, aby přišli noví lidé do vedení strany.
Pavel Bělobrádek

Ke změnám ve vedení partaje by podle něj mělo dojít v příštím roce. „Bavím se o tom s lidmi ve straně, myslím si, že ten příští rok bude velkou příležitostí, aby i KDU-ČSL doznala personálních změn ve vedení strany,“ dodal.

„Senát může zabránit demontáži demokracie“

Z politiky by se však současný lídru KDU-ČSL stáhnout nechtěl. Naopak. Přemýšlí o kandidatuře do Senátu na Náchodsku. „Je to moje rodiště, v Náchodě bydlím, děti chodí do školky, jsem tam i zastupitelem,“ vysvětlil, proč právě v tomto senátním obvodu.

Podle něj se právě nyní může ukázat role Senátu jako pojistky demokracie. „Jsem přesvědčen, že po dvaceti letech může až nyní Senát hrát pojistku ústavnosti a demokracie v České republice a rád bych, abychom jako KDU-ČSL byli úspěšní v senátních volbách,“ poznamenal.

„Právě nyní je velmi důležité, aby tam byla role pojistky proti nápadům hnutí ANO, SPD a komunistů na to, jak demontovat demokratickou ústavní formu, kterou tady máme. Nápady, na kterých si notují experti z těchto tří stran, ukazují, že k demontáži demokracie skutečně dojít může,“ dodal.

Pokud by opravdu vyměnil křeslo poslance za to senátorské, ve sněmovně by ho podle jeho slov nahradila bývalá ředitelka oblastní Charity a náměstkyně primátora v Hradci Králové Aneta Maclová. „Ve sněmovně jsem si svoje odpracoval a myslím si, že kolegyně, která mě eventuálně nahradí, je velmi kvalitní,“ řekl.

Odmítl, že by si šestiletým pobytem v Senátu chtěl pouze prodloužit politickou kariéru. „Chci se určitě daleko více soustředit i na užší region, kde jsem zastupitelem,“ dodal.

Jde o ego jednoho muže, ne o republiku, říká na Babišovu adresu

V současném jednání parlamentních stran o koalici nemají lidovci důležitou roli. Už dříve oznámili, že do vlády nechtějí s nikým, kdo čelí trestnímu stíhání. Avšak Pavel Bělobrádek jako kompromis nabídl i variantu vstupu lidovců do vlády, ve které by „neseděl“ nikdo z předsedů stran. Tedy ani trestně stíhaný předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš.

„Tady se ukazuje, že nejde o republiku, ale o ego a ješitnost jednoho člověka. Proto jsem nabídl, aby mu nebylo líto, že ve vládě není, že bych šel stejnou cestou, i když mně kriminál nehrozí,“ zamířil kritikou na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Lidovci se navíc v úterý pokusí sesadit místopředsedu Poslanecké sněmovny Tomia Okamuru z vedení dolní komory. Vadí jim jeho výroky o koncentračním táboře v Letech. Potřebují k tomu osmdesát podpisů, aby se bod mohl prohlasovat sněmovnou. „Myslím si, že hlasovací mašina ANO, SPD a KSČM nebude v tomto směru hlasovat příliš odlišně,“ uvedl v Interview ČT24. 

„Jsem přesvědčen, že pro nás není přijatelné, aby někdo z SPD měl takto významnou funkci v rámci našeho parlamentního systému,“ dodal s tím, že i pokud by se Okamuru podařilo odvolat, jeho post by zastal některý z jeho „následovníků“. „Pokud tady jsou strany, které jsou ochotné vybírat zástupce takovýchto extremistů do vedení sněmovny, dá se předpokládat, že by prohlasovaly do vedení sněmovny někoho jiného,“ dodal Bělobrádek.