Posudky k Čapímu hnízdu upozorňovaly na rizika a projekt nedoporučily

Posudky, které si v roce 2008 nechal zpracovat středočeský dotační úřad k výstavbě areálu Čapí hnízdo, upozorňovaly na rizika projektu. Zmiňovaly se o nadhodnocených položkách v rozpočtu nebo o nejasném žadateli. Podpořit projekt tak podle expertiz nebylo vhodné, informuje server iRozhlas.cz s odvoláním na posudky, které získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Úřad ROP Střední Čechy si nechal zpracovat dva posudky. Měly říct, zda by byl areál životaschopný a zda je v silách žadatele projekt finančně zabezpečit.

Podle prvního posudku by areál úspěšně sloužil k prezentaci investora, přínos pro celý region a efektivní využití vložených peněz ale nepovažoval za prokázané. Druhý posudek zase pochyboval o tom, že by firma mohla splatit stamilionové úvěry.

„Hned při počátečním studiu podkladů projektu vynikne nejednoznačná identifikace žadatele,“ píše jeden z hodnotitelů. Upozorňuje na to, že v podkladech je uveden jako žadatel Farma Čapí hnízdo a ZZN Agro Pelhřimov, akciová společnost. Jenže přiložená daňová přiznání se sice týkala firmy ZZN Agro Pelhřimov, ale společnosti s ručením omezeným.

iRozhlas v této souvislosti připomněl, že dotace byla určena pro malé a střední podniky. Dceřinou společnost s ručením omezeným ZZN Agro Pelhřimov převedl Agrofert na stejnojmennou akciovou společnost, která už ovšem měla anonymní akcie.

Takzvané akcie na majitele poté převzal neznámý vlastník a firma se přejmenovala na společnost Farma Čapí hnízdo. Týden poté požádala o dotaci. „Nejasná vazba na firmu Farma Čapí hnízdo, a. s. není nikde blíže okomentována, proto by žadatel měl svou identifikaci jasně doložit a vysvětlit,“ stojí v posudku.

Současné vedení ROP Střední Čechy zdůrazňuje, že posudky měly při hodnocení projektu doporučující charakter. Bývalý hejtman Petr Bendl (ODS), který dotaci pro Farmu Čapí hnízdo v létě 2008 podepsal, ale tvrdí, že výbor regionální rady posudky neměl k dispozici. „Dostali jsme doporučení, o ničem takovém jsme nevěděli,“ dodal Bendl, který výboru předsedal.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov.

Podle vyšetřovatelů ale ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně navíc nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu areálu obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO), místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka a dalších devět lidí včetně manželky Babiše Moniky.

  • Týká se přidělení padesátimilionové dotace z roku 2008 na vybudování rekreačního areálu s ubytováním Čapí hnízdo na Benešovsku.
  • Evropské peníze, které byly určeny na podporu malých a středních podniků, získala firma Farma Čapí hnízdo. Původně se jmenovala ZZN Agro Pelhřimov a dříve spadala do holdingu Agrofert ovládaného Andrejem Babišem.
  • V době, kdy se však společnost Farma Čapí hnízdo ucházela o dotace, už měla anonymní majitele, a nebylo tak jasné, kdo ji vlastní. Babiš až po letech, kdy tvrdil, že neví, kdo farmu v rozhodné době vlastnil, nakonec ve sněmovně přiznal, že vlastníky byli v určité době jeho dvě dospělé děti a bratr jeho současné manželky.
  • Policie však má podezření, že se jednalo o formální a fiktivní převod akcií a že ve skutečnosti za firmou stál od počátku Agrofert ovládaný Andrejem Babišem. Tedy že firma Farma Čapí hnízdo nebyla nikdy malým či středním podnikem, a neměla tak na dotace nárok.
  • V roce 2014 pak společnost Farma Čapí hnízdo zanikla a stala se součástí jiné firmy ze skupiny Agrofert.