Inaugurace bude přesně po pěti letech. Ceremoniál tehdy poznamenala chyba ve slibu

Události ČT: Zeman před složením slibu ještě stihne jmenovat soudce (zdroj: ČT24)

Staronové funkce prezidenta republiky se Miloš Zeman oficiálně ujme 8. března, kdy ho čeká slavnostní složení slibu, neboli inaugurace. Bude to přesně pět let poté, co se funkce ujal poprvé. Ve Vladislavském sále Pražského hradu prezident složí ústavou předepsaný slib do rukou předsedy Senátu.

Stejné prostředí, stejný ceremoniál, stejná hlavní postava. Další aktéři se ale změní. Před pěti lety byla u jmenování prezidenta na Pražském hradě při společné schůzi sněmovny a Senátu Miroslava Němcová jako tehdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Letos ji vystřídá Radek Vondráček. Doteď bylo jeho hlavním úkolem zajistit termín slavnostního složení slibu. „Rozhodujeme se, zda se inaugurace odehraje 8. nebo 9. března,“ uvedl Vondráček s tím, že by se neměl mandát prezidenta překrývat – ale ani nesmí nastat situace, že by Česká republika byla bez prezidenta.

Slib Miloše Zemana si vyslechne zhruba pět stovek hostů. Vedle předsedy sněmovny i šéf Senátu Milan Štěch – do jeho rukou totiž Miloš Zeman podepsaný slib už podruhé předá. 

„Budu kontrolovat, aby prezident složil slib, tak jak předepisuje ústava,“ řekl Štěch. Před pěti lety se totiž do jeho textu vloudila chyba. Na papíře chyběla dvě písmena. A i když ho Miloš Zeman vyslovil správně, musel po ceremoniálu podepsat správnou verzi.

Po slavnostním slibu bude následovat projev staronového prezidenta. Ten minulý, dlouhý patnáct minut, před pěti lety Miloš Zeman pronášel zpaměti. Před pěti lety v něm Miloš Zeman slíbil mimo jiné stabilizovat politickou situaci.

Ceremoniál doplní vojenský pochod, při minulé inauguraci se na třetím hradním nádvoří sešikovalo 240 vojáků včetně hradní stráže.

Soudce jmenuje už ve středu

Zemanův mandát vyprší v roce 2023. A co ho v následujících pěti letech čeká? Vyhlašovat bude hned několik termínů voleb od Senátu, přes zastupitelstva až po Europarlament. Kromě současného sestavování vlády promluví i do vzniku vlády v roce 2021.

Do té doby ale stihne třeba ještě jmenovat soudce. Tato ceremonie proběhne už ve středu odpoledne na Hradě. Vláda podpořila návrh na jmenování dvaceti pěti nových soudců a soudkyň. Další akce prezidenta není v tuto chvíli podle jeho mluvčího naplánovaná. Přesto jak už potvrdil – prezident má v plánu zúčastnit se únorového sjezdu ČSSD v Hradci Králové.

První Zemanova zahraniční cesta povede tradičně na Slovensko. Zahraniční politice se bude muset věnovat i během českého předsednictví Rady EU, kdy prezidenta čekají oficiální akce s vrcholnými představiteli unijních států. Dále bude potvrzovat návrhy ministra zahraničí na pozice velvyslanců a konzulů. Aktuálně jsou neobsazené posty ve Švýcarsku a v Manchesteru.

Prezidenta čeká jmenování nejméně dvou členů Rady centrální banky. Hlava státu určí, kdo zasedne v orgánu, který reguluje finanční trh anebo se vyjadřuje k termínu přijetí eura. Jmenovat bude i šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu.