U Prahy havaroval autobus, tři lidé zemřeli, 45 cestujících je zraněných

UDÁLOSTI: Při nehodě auta a autobusu u Prahy zemřeli tři lidé (zdroj: ČT24)

V Horoměřicích u Prahy havaroval linkový autobus a osobní auto. Tři lidé podle záchranné služby při nehodě zemřeli. Zranění utrpělo podle posledních informací záchranné služby dalších 45 lidí, z nich patnáct je zraněno těžce nebo středně těžce. Na místě stále zasahují hasiči s těžkou technikou, kteří vyprošťují havarovaný autobus. Vrak auta, které se s ním srazilo, již odstranili.

Na silnici z Horoměřic do Prahy se čelně střetl autobus Karosa C954 společnosti Arriva s osobním autem Škoda Superb. Autobus, který jel na příměstské lince 316 z Prahy do Holubic, po srážce sjel ze silnice a narazil do stromu. Několik lidí zůstalo ve vozidle zaklíněných, hasiči vyprošťovali nejméně deset lidí. Na místo zamířilo více než deset posádek středočeské a pražské záchranné služby, přijeli také hasiči z Prahy i Středočeského kraje.

Nehoda se stala před čtvrtou odpoledne, podle informací záchranné služby i policie při ní zahynuli tři lidé – dvaadvacetiletá řidička auta a dva lidé, kteří cestovali autobusem. Policie potvrdila informaci ředitele Arrivy Daniela Adamky, že mezi mrtvými je i zhruba čtyřicetiletý řidič autobusu. U dopravce působil půl roku a nebyly s ním žádné problémy, ujistil Adamka.

Mezi zraněnými, kterých je podle záchranky 45, jsou i děti, doplnila mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Dvě převážené děti museli záchranáři uvést do umělého spánku a nasadit umělou plicní ventilaci. „Mají úrazy hlavy,“ uvedla.

Nehoda autobusu u Horoměřic
Zdroj: Jiří Dvořák/HZS hl. m. Prahy

Po šesté večer upřesnila záchranná služba na Twitteru, že při nehodě utrpělo pět lidí těžká zranění, deset středně těžká a třicet lehčí poranění. Dvě a půl hodiny po nehodě již byli všichni zranění odvezeni do nemocnic, dodala mluvčí Poštová. Záchranná služba ukončila zásah v 18:01, první sanitka vyjela přesně o dvě a čtvrt hodiny dříve.

Do večera prohledávali policisté okolí místa havárie. Zjišťovali, zda po polích nebloudí zmatení a zranění lidé. Někteří cestující z havarovaného autobusu totiž možná po nehodě odešli. Za tmy ještě létal kolem vrtulník s nočním viděním, nikoho však nenašel.

Přímo k místu nehody policie nepustila novináře ani zástupce dopravce, kterému autobus patří. Podle mluvčí záchranky byl aktivován takzvaný traumaplán, který záchranáři vyhlašují při událostech s vyšším počtem zraněných. Nemocnice se tak připravily na příjem vyššího počtu pacientů.

Čtrnáct zraněných včetně sedmi dětí přijala motolská nemocnice, uvedla Ludmila Šimáčková, která je v Motole vedoucí marketingu a PR. Čtyři děti hospitalizované v Motole utrpěly těžká zranění. Nikdo z hospitalizovaných není v ohrožení života. Motol přijal nejvíce zraněných, jednak je blízko místu havárie, jednak měla v době vyhlášení traumaplánu dostatečnou kapacitu. Všeobecná fakultní nemocnice přijala čtyři pacienty, Ústřední vojenská nemocnice pět zraněných.

Silnice II/240, kde se nehoda stala, je obousměrně uzavřena, zůstane tak nejméně do půlnoci, kdy by mohlo skončit vyprošťování autobusu. Před devátou večer hasiči vyprostili havarované osobní auto. Po nehodě byl přerušen provoz příměstských linek 316 a 356. Později sice autobusy z Bořislavky směrem na Horoměřice opět začaly jezdit, ale odklonem a v omezeném provozu. Směrem na Horoměřice je bez omezení možné cestovat autobusy číslo 355 z Dejvické.

Nehoda autobusu u Horoměřic
Zdroj: Jiří Dvořák/HZS hl. m. Prahy

Nehoda u Horoměřic se dvěma oběťmi přímo v autobusu je nejtragičtější havárií autobusu, která se v Česku stala od září 2014. Tehdy zemřeli v autobusu, který havaroval u Plané nad Lužnicí na Táborsku, rovněž dva lidé.