Nové byty a kanceláře budou muset mít téměř nulovou spotřebu energií

Události: Novostavby budou mít téměř nulovou spotřebu energií (zdroj: ČT24)

Nové byty nebo kanceláře musejí být úspornější. Od příštího roku pro ně začne platit nařízení o budovách s téměř nulovou spotřebou. Zatím se pravidlo týká velkých projektů, které budou žádat o stavební povolení. Až na konec přijdou na řadu i rodinné domy. Jak energie ušetří, si stavebníci určí sami.

V jednom z moderních bytových domů projektanti mysleli například i na to, kdy a kam svítí slunce. Lidé v těchto bytech díky tomu platí za topení jen minimum.

„Největší prosklení je samozřejmě na jih, kde potom čerpáte solární zisky, ale musíte přemýšlet i o tom, jak velké udělat prosklení na východ a na západ, aby slunce, které pak je velmi nízko, vám interiér v létě nepřehřívalo,“ popisuje majitel developerské firmy JRD Jan Řežáb.

Radiátory v bytě díky tomu podle něj mohou být ty nejmenší, jaké se dají sehnat. Pomáhá i nucené větrání s rekuperací nebo okna s trojsklem.

„Připravujeme se na změnu už delší dobu, i s tím, jak zákazníci postupně čím dál víc chtějí opatření a inovace, které přispějí k nižší spotřebě,“ uvádí mluvčí developera Central Group Marcela Fialková.

Pro rodinné domy začnou pravidla platit později

Od předloňska platí nová pravidla pro veřejné budovy, teď se začnou vztahovat na bytové projekty. Od roku 2020 pak i na rodinné domy. Počítá se spotřeba na vytápění, chlazení, větrání, osvětlení i ohřev vody. Výsledek by měl být mezi nízkoenergetickým a pasivním domem.

Budovy s téměř nulovou spotřebou
Zdroj: ČT24/TZB-info.cz

„U klasického bytového nebo rodinného domu to znamená čtyři až šest centimetrů navíc na zateplení,“ vysvětluje tajemník České rady pro šetrné budovy Petr Vogel.

„Nový standard, kterého chceme dosáhnout, by měl být zhruba na jedné třetině původního paneláku,“ říká odborník na úsporné budovy ze společnosti EkoWATT František Macholda.

Opatření vybírají investoři sami. Neplatí tak, že by všechny novostavby musely mít solární panely nebo rekuperaci bez možnosti vyvětrat. „Když připálíte jídlo na pánvičce, můžete si úplně stejně okno otevřít jako předtím,“ uklidňuje Macholda.

Zpřísnění má vést k dalším úsporám energií. Česko v nich i přes rozsáhlé zateplování dosud zaostává.