Lidé mají největší zájem o zateplování budov, fasád či oken. Žádají o to téměř v polovině žádostí o dotace

Lidé mají největší zájem o zateplování budov, fasád či oken (zdroj: ČT24)

Nová zelená úsporám rozdělí asi 19 miliard, odhaduje ministerstvo životního prostředí podle aktuální ceny emisních povolenek. Obchod s nimi program financuje. Dosud lidé podali žádosti za necelých šest miliard a stát jim vyplatil dvě.

Největší zájem mají lidé o zateplování budov, nových fasád nebo oken se týká skoro polovina došlých formulářů. Čtvrtina chce využít sluneční paprsky k ohřevu vody, případně k vytápění – desetina pořizuje tepelné čerpadlo. Nezanedbatelný je i počet těch, kdo staví velmi úsporné domy. Ty patří mezi nejdražší podporované projekty. U klasického zateplení rodinného domu se průměrná dotace blíží čtvrt milionu korun.

Stačí rekonstrukce a z původního domu ze 70. let se stává moderní nízkoenergetické bydlení. „Když to vezmu ze shora, tak byla vyměněna střešní krytina, která už byla v nevyhovujícím technickém stavu, výplně oken a byla provedena nová fasáda,“ říká žadatelka o dotaci Alena Velíšková.

Po první zimě čeká Velíškovy v novém domě první léto. Účty za energie teprve uvidí. O dotaci ale žádali hlavně proto, aby mohli použít kvalitnější materiály, co déle vydrží. „To bylo opravdu o té vstupní investici, která se nám z velké části, asi z jedné desetiny, snad vrátí,“ vysvětluje Velíšková.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Česku stojí jeden a půl milionu rodinných domů. Nějakou úpravou prošla zatím jen asi třetina, nejčastěji právě opravou fasády nebo výměnou oken. „To zateplování je gros, to je prostě hlavně pořád nosný pilíř v České republice,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Ministerstvo předpokládá, že v následujícím období dokáže podpořit zhruba devět tisíc projektů ročně až za dvě miliardy. Na víc ale peníze nebudou stačit. „Vzhledem k tomu, že Česká republika stále je relativně na chvostu té vyspělé Evropy, co se týká spotřeby energie na obyvatele nebo třeba i emisí CO2, což spolu úzce souvisí, tak je tady potenciál stovek miliard korun, a my máme v uvozovkách jenom těch 19,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

I proto chce resort životního prostředí víc než doteď podporovat obnovitelné zdroje energie. Od září tak budou dotace i na větší domácí fotovoltaické systémy nebo na rozšíření těch menších stávajících.