Policie dokončila vyšetřování druhé větve kauzy kolem Davida Ratha. Ta první se u soudu vleče roky

K soudu by mohla zamířít druhá větev kauzy kolem Davida Ratha (zdroj: ČT24)

Kriminalisté dokončili vleklé vyšetřování další části kauzy kolem někdejšího hejtmana Davida Ratha. V případu, kde jsou obviněné i stavební firmy především kvůli nemocničním zakázkám, museli detektivové doplnit dokazování. A teď se obvinění budou seznamovat se spisem. Naopak pozastavená je stále první část kauzy, která už je u soudů více než čtyři roky. Aktuálně se totiž rozhoduje o Rathových námitkách podjatosti soudce Roberta Pacovského a jeho senátu. Předtím se zase vedla soudní bitva o povolování odposlechů.

Druhá část kauzy kolem Davida Ratha se týká údajné manipulace se zakázkami ve středočeských nemocnicích. Podle policie si obvinění řekli o úplatky dohromady za 66,5 milionu korun. I když předány byly podle detektivů jen asi tři miliony korun. V této části kauzy stíhají detektivové devět lidí a osm firem včetně stavební společnosti Metrostav.

Podle detektivů oslovila tehdejší šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová (dnes Kottová) manažery Metrostavu. Za deset procent z ceny měla zařídit, že firma soutěž vyhraje. Zdůrazňovala přitom, že vše musí být v maximálním utajení. Metrostav se už dříve odmítl ke kauze vyjádřit kvůli probíhajícímu řízení.

„V druhé části bylo ukončeno vyšetřování a policejní orgán připravuje spis na seznámení. Předpokládám, že na konci tohoto roku či na začátku příštího se obvinění budou seznamovat s doplněným spisovým materiálem,“ řekla ČT šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová.

Případ už byl u soudu, ale ten začátkem tohoto roku kauzu vrátil vyšetřovatelům k došetření. Jednak s odvoláním na tehdy platné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze z první větve kauzy, které označilo odposlechy za nezákonné a jako takové že je nelze v případu použít jako důkaz.

  • Týká se manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic za více než 700 milionů korun. Konkrétně jde o rekonstrukci či výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro záchrannou službu. V říjnu 2013 policie obvinila v této větvi osm firem a devět lidí včetně Ratha. 
  • Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality v srpnu 2015 oznámil, že kriminalisté navrhli obžalovat osm firem a devět lidí. Obvinění podle nich požadovali u zmanipulovaných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje úplatky za více než 60 milionů korun, z toho převzali 3,34 milionu.
  •  V lednu 2017 ale Krajský soud v Praze případ vrátil k došetření. Důvodem byly nezákonně pořízené odposlechy, kvůli kterým měly být ze spisu odstraněny některé důkazy. Soud měl též znovu vyslechnout některé svědky. Nejvyšší soud ale v červnu 2017 naopak konstatoval, že odposlechy jsou platné.
  • Krajský soud kauzu vrátil i kvůli novele zákona, která upravuje trestní odpovědnost firem. Podle nového znění, které platí od prosince 2016, firmy nemohou být stíhány v případech, kdy vynaloží veškeré úsilí k tomu, aby zabránily protiprávnímu jednání zaměstnance. Novela sice začala platit až po podání obžaloby, policie i soudy ale musí přihlížet k předpisům, které jsou pro obžalované výhodnější.
  • V prosinci 2017 kriminalisté oznámili, že vleklé vyšetřování druhé větvě Rathovy kauzy dokončili. 11. dubna 2018 policie opět navrhla obžalovat Davida Ratha. Spolu s ním bylo obžalováno dalších osm lidí a osm firem, například Metrostav. Věc se týká zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.
  • Stejně jako v první větvi kauzy, kde byl Rath uznán vinným z korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji, figurují i v tomto případě Kottovi, podnikatelka Lucia Novanská a Pavel Drážďanský. Aktuální část se navíc týká manažerů stavebních firem Petra Piláta a Jiřího Anděla či exšéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka a firem, které byly do systému zapojeny.
  • Soud začal tuto větev projednávat v lednu 2019. O rok později, na konci ledna 2020, krajský soud dal Rathovi osmileté vězení a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle verdiktu soudu dopustilo vedle Ratha i dalších osm obžalovaných lidí a osm firem. Například Kottovým soud zvýšil o dva roky jejich stávající šestileté tresty. Spolu s Rathem dostali také vyšší peněžité tresty. Manželé mají zaplatit po 20 milionech korun (uhradili již každý 15), Rathovi uložila soudkyně osmnáctimilionový trest. Všichni dostali i zákazy činnosti.
  • Zdroj: ČTK

A navíc se po podání obžaloby změnil zákon ve vztahu ke stíhání právnických osob, který nově umožnil, že se firmy mohou vyvinit, pokud udělají vše pro to, aby protiprávnímu jednání svých zaměstnanců předešly. I na to měli policisté podle tehdejšího vyjádření soudu reagovat. „Právní úprava se změnila a bylo nutné na ni reagovat a dát obviněným osobám prostor, aby se mohli dostatečně hájit podle nového zákona,“ uvedla Bradáčová. 

První větev stála kvůli odposlechům, teď soud řeší námitku podjatosti

Protahuje se však dál první část korupční kauzy, kde vedle Ratha figurují manželé Kottovi. Zatímco policejní vyšetřování skončilo po devíti měsících, u soudů už je případ přes čtyři roky a nyní bude následovat opět rozsudek prvoinstančního soudu. 

Celý případ se totiž zadrhnul právě kvůli rozhodnutí odvolacího soudu o nezákonnosti odposlechů, které jsou však klíčovým důkazem. Kauze tak řešil Nejvyšší soud, který pak odposlechy vrátil do hry. 

Jenže jakmile znovu začalo jednání Krajského soudu v Praze v čele se soudcem Robertem Pacovským letos v říjnu, David Rath označil soudce za podjatého. Už víc než měsíc tak tato část kauzy stojí. Pacovský totiž jakoukoliv podjatost svého senátu odmítl. A Rathův obhájce se proto se stížností obrátil před pár dny na vrchní soud, který bude muset rozhodnout, jestli Pacovský může kauzu dále projednávat. Teď se čeká právě na verdikt vrchního soudu.