Rath znovu k soudu? Policie navrhla obžalobu

Události ČT: Další kauza kolem Ratha zřejmě míří před soud (zdroj: ČT24)

Protikorupční policie dokončila vyšetřování korupce a manipulace s veřejnými zakázkami a evropskými penězi ve Středočeském kraji. Navrhla obžalovat devět lidí a osm právnických osob. Případ je druhou kauzou, která souvisí s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem. Sledovaná větev byla původně součástí případu, který prozatím skončil pro Ratha nepravomocným rozsudkem 8,5 roku vězení. Kvůli průtahům se ale linie firem už dříve z kauzy vydělila.

Státní zástupce se dočkal spisu v případu Rath II, který se týká zmanipulovaných veřejných zakázek Středočeského kraje a středočeské Oblastní nemocnice. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej oznámil, že vyšetřovatelé spis v minulém týdnu předali. „Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality navrhli státnímu zástupci obžalovat devět fyzických osob a osm právnických osob,“ upřesnil mluvčí výsledek.

Chápu to tak, že toto je slabší část, se kterou se čekalo, jakým způsobem dopadne první část.
Adam Černý
advokát Davida Ratha

Podle dosavadních informací byl v případu znovu obviněn i bývalý středočeský hejtman David Rath, mezi stíhanými právnickými osobami figuruje i významná stavební společnost Metrostav. Ta ale spojitost s Rathovou kauzou odmítá. Stejně se k obvinění postavil i bývalý hejtman. Policie tvrdí, že věděl o manipulaci se zakázkami a dělil se o úplatky. Rath to odmítá, tvrdí, že tendry byly pod vícenásobnou kontrolou a nebylo možné je ovlivňovat.

Policisté původně sedmnáct fyzických a právnických osob obviněných ve větvi se stavebními zakázkami stíhala v rámci hlavní Rathovy kauzy. Kvůli průtahům ale nakonec vznikly dva oddělené případy. V tom, který policie teprve předala žalobci, figurovaly podle Ibeheje úplatky v celkové výši 66,42 milionu korun, ze kterých obvinění převzali 3,36 milionu.

V průběhu řízení Metrostav tyto záležitosti vůbec nekomentuje.
František Polák
mluvčí Metrostavu

Dozorující státní zástupce Jiří Pražák již dříve uvedl, že se k dalšímu rozhodnutí dostane nejdříve dva měsíce poté, co mu policisté spis předají. Spis je totiž velmi rozsáhlý a případ složitý – Jaroslav Ibehej uvedl, že materiál obsahuje více než 20 tisíc listů. Roli hrají také případné návrhy a žádosti obviněných.

Pokud se kauza dostane k soudu, mohou obviněné firmy čekat pokuty v řádu až miliard korun, zákaz činnosti až na dvacet let nebo zákaz účasti ve veřejných soutěžích. V krajním případě může soud firmu i zrušit.