Místo nadávek a výhrůžek podpora. Ve sbírkách pro teplické prvňáky se už vybralo přes 700 tisíc

Události: Teplické děti podpořili dárci, nenávistné komentátory vyšetřuje policie (zdroj: ČT24)

Policie vyslýchá autory některých nenávistných komentářů, které se objevily na sítích pod fotkou z teplické školy. Oproti tomu se objevila řada těch, kteří chtějí škole pomoci. Ve sbírkách pro teplické děti se podařilo shromáždit více než 700 tisíc korun.

Před několika týdny se na sociálních sítích objevila fotografie teplických prvňáků. Pod snímek začali někteří lidé psát nenávistné komentáře, které mířily k romskému nebo arabskému původu žáků. Základní školu proto z obav z nenávisti začala hlídat policie.

Místo výhrůžek teď míří do teplické školy peníze ze sbírky. „Stejně jako mne překvapila vlna nenávistných komentářů a útoků na naši školu, tak mne taky překvapila vlna té velké podpory ze všech možných stran,“ říká ředitelka teplické ZŠ Plynárenská Marcela Prokůpková.

Tisíce lidí škole a jejím žákům vyjadřují svou sounáležitost i prostřednictvím několika sbírek. „Část by se měla použít na nákup do školy tak, aby to zhodnotily všechny děti, které do školy chodí,“ plánuje iniciátor sbírky Patrick Zandl.

Rodiče se ptali, jak to vypadá. Samozřejmě měli obavy. Ale myslím, že situace už se celkově uklidnila.
Marcela Prokůpková
ředitelka teplické ZŠ Plynárenská

„Je tady opravdu velká skupina lidí, která je proti nenávistným výrokům a postojům,“ zdůrazňuje další iniciátorka sbírky Monika Mihaličová. Ve sbírkách se zatím podařilo vybrat přes 700 tisíc korun. Na co je škola použije, zatím není úplně jasné.

Policie vyslýchá autory komentářů

Vyšetřování nenávistných reakcí pokračuje. „Prověřování začala týž den, kdy jsme se o celém skutku dozvěděli z médií,“ potvrzuje mluvčí Policie ČR v Teplicích Daniel Vítek. Kolik lidí policie vyslýchá, ale neuvedl. „S ohledem na probíhající vyšetřování se k dílčím úkonům nebudeme vyjadřovat,“ dodává Vítek. Pisatelům hrozí až tříleté vězení.

Nevybíravým nadávkám a výhrůžkám prvňáčkům ze strany některých uživatelů se věnoval i pořad ČT 168 hodin.

168 hodin: Slušní Češi (zdroj: ČT24)