Spor o přepočty hlasů. Volební lístky mají být příště jen jednostranné, říká vnitro

Reportáž: „Případ Kupka“. Vnitro chce pro příště jen jednostranné lístky (zdroj: ČT24)

Volební lístky by se v budoucnu měly tisknout jenom na jednu stranu. Ministerstvo vnitra současně připraví volební kodex, který sjednotí zásady pro všechna česká hlasování a provede kontrolu volebních a okrskových komisí. Resort tím reaguje na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který po přepočtu preferenčních hlasů ze sněmovních voleb rozhodl, že středočeský poslanecký mandát nezíská za ODS Petr Bendl, ale Martin Kupka.

Za rošádu v nové sněmovně může právě podoba volebních lístků. Přepočet hlasů ze středočeských okrsků ukázal, že některé volební komise nezapočítaly preferenční hlasy pro Kupku, který byl až na druhé straně hlasovacího lístku (do dolní komory kandidoval z jednatřicátého místa). Další komise zase započítaly preferenční hlasy automaticky prvním čtyřem kandidátům, ačkoliv na lístcích žádné kroužky nebyly.

Soud našel pochybení u skoro dvou set volebních okrsků a 2800 preferenčních hlasů a uznal Kupkův nárok na sněmovní křeslo. Současně varoval, že pokud nedojde k legislativní změně, „bude hrozit, že soud bude muset ověřovat výsledky voleb ve větším rozsahu, což by mohlo vést k paralyzování při ustanovování orgánů. Nejvyšší správní soud by také mohl sáhnout ke zneplatnění více kandidátů nebo voleb jako celku.“

Na doporučení soudu

NSS vnitru a zákonodárcům doporučil reagovat na chyby, které odhalil. Mezi doporučeními zmínil například možný jednotný volební kodex pro všechny volby, větší profesionalizaci kontroly i netisknutí volebních lístků z obou stran.

Neúspěšný uchazeč o sněmovní mandát Petr Bendl nyní nevylučuje, že by se kvůli ztrátě křesla mohl obrátit na Ústavní soud. „Obrátila se na mě řada právníků, kteří nabízeli pomoc, tak jsem jim řekl, ať se na to podívají,“ prohlásil. Samo vnitro potom uvedlo, že rozhodnutí soudu respektuje.

„V souvislosti s rozhodnutím soudu provede ministerstvo podrobnou kontrolu dodržování zákona o volbách do Parlamentu České republiky a dalších zákonů u okrskových volebních komisí a obcí,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek ministra pro legislativu Petr Mlsna. U oboustranných hlasovacích lístků se prý ministerstvo bude v maximální míře snažit zajistit tisk jen na jednu stranu.

Vnitro při volbách řídí organizaci, přípravy a jejich průběh. Český statistický úřad má na starosti školení členů okrskových volebních komisí k systému zjišťování a zpracování výsledků hlasování. Vnitro dnes uvedlo, že společně se statistickým úřadem zajistí, aby se zlepšila metodická činnost a aby bylo efektivnější školení jednotlivých členů komisí.

„Ministerstvo vnitra předloží návrh volebního kodexu, který by měl sjednotit zásady pro všechny volby,“ doplnil Mlsna. Věcný záměr kodexu vnitro připravilo už v roce 2004, některé z jeho verzí počítaly i s korespondenční volbou, kterou požadují krajané, nebo s přímou volbou starostů. Paragrafové znění zákoníku mělo být předloženo vládě už do konce roku 2011.