Syn Špinarové odmítl převzít státní vyznamenání. Od Zemana by jej máma nechtěla, řekl

"Matka by o medaili od prezidenta nestála," říká syn Věry Špinarové (zdroj: ČT24)

Syn Věry Špinarové odmítl převzít státní vyznamenání, které chce zesnulé zpěvačce udělit prezident republiky Miloš Zeman, zjistila Česká televize. Nominaci Špinarové na státní vyznamenání in memoriam prozradil ostravskému vydání Deníku sám prezident během třídenní návštěvy v Moravskoslezském kraji.

Kancelář prezidenta republiky kontaktovala syna Věry Špinarové Adama Pavlíka kvůli udělení státního vyznamenání. Pavlík však vyznamenání in memoriam pro svou matku odmítl. „Kdyby byla máma naživu, sama by odmítla jít. Obzvláště od pana prezidenta Zemana by státní vyznamenání určitě nepřevzala,“ sdělil Pavlík ČT.

Podle prezidentova mluvčího vyzývali prezidenta k vyznamenání Věry Špinarové občané. Vzhledem k tomu, že její syn odmítl, zpěvačka na seznamu vyznamenaných není. Upřesnil, že se Hrad o odmítnutí dozvěděl již více než před měsícem. „Záležitost považujeme za mimořádně nešťastnou a mimořádně smutnou, ovšem nezaviněnou ze strany Pražského hradu,“ uvedl mluvčí.

Věra Špinarová resp. její syn není první, kdo odmítl přijmout vyznamenání od prezidenta Zemana. Již v roce 2013 se tak rozhodl – pro nesouhlas s některými rozhodnutími hlavy státu – hudebník Vladimír Mišík. Loni nominaci na státní vyznamenání odmítl Petr Pithart. Možnosti získat vyznamenání se vzdal také astrofyzik Jiří Grygar.

Vyznamenání pro zahraniční politiky, Nohavicu i Sáblíkovou

Předávání státních vyznamenání na Pražském hradě začne v sobotu 28. října ve 20 hodin, následovat bude recepce. Miloš Zeman již dříve uvedl, že státní vyznamenání udělí písničkáři Jaromíru Nohavicovi a rychlobruslařce Martině Sáblíkové. Podle Zahraniční kanceláře města Vídně v Praze by měl Řád bílého lva dostat starosta rakouské metropole Michael Häupl.

Mladá fronta DNES uvedla, že mezi vyznamenanými bude i bývalý německý kancléř Gerhard Schröder a automobilový závodník Karel Loprais. Server Aktuálně.cz zase napsal, že vyznamenání dostanou slovinský prezident Borut Pahor a zakladatel prvního hospice v Česku Miroslav Wajsar, kterého na ocenění navrhla Česká biskupská konference.

Slavnost na Hradě i letos doprovází kontroverze, prezidentská kancelář podobně jako v minulých letech nepozvala představitele brněnské Masarykovy univerzity. Rektor Mikuláš Bek to potvrdil Lidovým novinám. Na podporu Beka, případně dalších rektorů, které prezident nezval v minulosti, se slavnosti dlouhodobě neúčastní ani většina dalších rektorů.