V Květné je stále munice přivezená z Vrbětic, zmizet měla předloni

Vyklizení bývalého armádního skladu v Květné na Svitavsku se chce domoci ministerstvo obrany. Zůstává zde i materiál převezený z Vrbětic, který přitom měl zmizet již předloni. Společnost Imex Group, která materiál v Květné skladuje, sice v srpnu zahájila jeho odvoz, ale podle správce areálu jej nedokončila. Ministerstvo jí proto zaslalo předžalobní výzvu.

Formálně žádá ministerstvo obrany od firem, které mají v Květné uskladněný materiál, zaplacení nájemného. „Rozesílá všem, jejichž materiál byl uložen v muničním skladu Květná (…), předžalobní výzvu k vydání bezdůvodného obohacení, které představuje částku za neuhrazený nájem užívaných prostor,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového odboru ministerstva obrany. O jakou sumu se jedná, nechtěl Caletka s ohledem na současné mimosoudní řešení konkretizovat.

Armáda chtěla sklady v Květné převzít v polovině loňského roku, zjistila však, že nejsou vyklizené. Ministerstvo obrany přitom připravuje modernizaci skladového areálu, zatím má však k dispozici jen logistické zázemí.

Součástí květenského areálu je jedenáct skladišť, kde společnost Imex Group skladuje 1387 tun munice přivezené ze skladů ve Vrběticích. Firma sice ohlásila odvoz munice na konec srpna, pokračovat měla v září, podle vedoucího areálu Vojtěch Pražana ale neodvezla vše. „Odváželi to tři dny, zmizelo 100 až 200 tun, pak se vše zastavilo,“ řekl. Materiál, který Imex Group v Květné skladuje, není její vlastní, podle Jiřího Caletky patří bulharské společnosti EMCO Ltd.

Ve Vrběticích vybuchly v roce 2014 dva sklady, které si pronajímala právě ostravská Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Do Květné byl v roce 2015 převezen i vojenský materiál firmy Eruca Technologies, bývalé Bochemie, která však již všechen odvezla.

Muniční areál v Květné ke konci roku 2013 vojáci opustili a ministerstvo obrany se jej pokoušelo prodat. Po neštěstí ve Vrběticích ale bylo 20 z 32 skladů znovu zprovozněno, aby v nich mohla být dočasně uložena část munice z Vrbětic. Ministerstvo obrany původně zvažovalo, že by areál v budoucnu přenechalo ministerstvu vnitra pro jeho potřeby, to o něj ale neprojevilo zájem. Armáda se proto nakonec rozhodla, že si muniční sklady ponechá a bude je využívat trvale.

Vydáno pod