Prodává se Krejčířova vila. Stane se nejdražší stavbou v exekuční dražbě: cena od 97 milionů

Události: Exekutoři začnou dražit Krejčířovu vilu (zdroj: ČT24)

Vila uprchlého Radovana Krejčíře v Černošicích patří mezi nejznámější nemovitosti České republiky. Nyní si připíše další přívlastek – stane se nejdražší stavbou, která jde do prodeje v exekuční dražbě. Znalci luxusní, ale chátrající sídlo ocenili skoro na sto milionů korun. Dražit začnou exekutoři už v úterý.

Čtyřpatrový dům se dvěma bazény, vyhřívanými chodníky a akváriem pro žraloka jde do dražby dva roky po vyhlášení exekuce. „Cena, za kterou se bude dražit, zůstává původní, a to je 97 290 000 korun. Nejnižší podání je tam stanoveno na 67 860 000 korun,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory ČR Kateřina Zoubková.

Každý, kdo se chce elektronické dražby účastnit, musí složit jistinu 20 milionů korun. Podle informací České televize se ale dosud nikdo nepřihlásil.

Krejčířova vila
Zdroj: ČT24

Výtěžek z prodeje domu chtějí exekutoři použít na umoření Krejčířova dluhu vůči firmě Frymis, tu podle soudů podnikatel v minulosti poškodil.

Krejčířova manželka se pokoušela u soudů dokázat, že dům je jenom její. „My jsme si s manželkou rozdělili společné jmění, vlastnictví manželů, už v roce 96,“ uvedl sám Radovan Krejčíř v dubnu 2012.

Soudy argument, že si Krejčířová pořídila dům z peněz darovaných tchánem, neuznaly. „Není možno považovat ta čestná prohlášení za pravdivá,“ řekla předsedkyně soudního senátu Krajského soudu v Praze Eva Dlouhá.

Krejčířova vila v Černošicích
Zdroj: ČT24

Pořizovací cena vily se původně podle některých odhadů pohybovala kolem 300 milionů korun. Nemovitost ale v současnosti chátrá, několikrát se do ní vloupali zloději a pronikla tam i skupina youtuberů.

Menší Krejčířova vila byla vydražena v únoru

Vila je poslední nemovitostí ve vlastnictví Radovana Krejčíře a jeho ženy. Menší vila, která se nachází jen o několik metrů dál, byla letos v únoru vydražena v elektronické aukci za 15,8 milionu korun. Její odhadní cena byla o deset milionů vyšší.

Radovan Krejčíř žije od roku 2007 v Jihoafrické republice, kde je od listopadu 2013 ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění, k verdiktu zatím dospěl jeden případ. Dostal 35 let vězení za únos a mučení bratra drogového dealera, který podle obžaloby zmizel s 25 kilogramy pervitinu. Proti rozsudku se Krejčíř obrátil se stížností na jihoafrický ústavní soud.

V Česku byl Krejčíř odsouzen k 15 rokům vězení za více než půlmiliardový daňový únik, snahu o vytunelování státního podniku Čepro, přípravu vraždy celníka a další delikty.