Velká Krejčířova vila se vrací do exekuce. Nejvyšší soud odmítl dovolání Krejčířovy manželky

Velká vila Radovana Krejčíře se vrací do dražby (zdroj: ČT24)

Velká vila Radovana Krejčíře v Černošicích se vrací do dražby. Nejvyšší soud odmítl dovolání jeho manželky Kateřiny, která se dražbě opuštěné vily bránila. Tvrdila, že je nemovitost její a pořídila ji z vlastních peněz. Krajský soud v Praze ale loni v červnu rozhodl, že jde o společné jmění manželů, proto má být vydraženo exekutory. Proti tomuto rozhodnutí směřovalo i dovolání, kvůli kterému byla vila z exekuce vyloučena.

Informaci České televizi potvrdil mluvčí Okresního soudu Praha-západ Adam Drobný: „Nejvyšší soud dovolání žalobkyně odmítl, protože dovoláním napadené rozhodnutí je v souladu s judikaturní praxí.“ 

Advokáti Kateřiny Křejčířové v dovolání zpochybnili postup Krajského soudu v Praze. Ten neuznal omluvenku Krejčířové a rozhodl o exekuci bez jejího výslechu. „Žalobkyně ze zdravotních důvodů není schopná podat žádnou výpověď,“ prohlásila tehdy předsedkyně soudního senátu Krajského soudu v Praze Eva Dlouhá. Nejvyšší soud ale nyní ve svém odůvodnění uvedl, že soud není povinen všechny navrhované důkazy akceptovat.

Prohlídka Krejčířovy vily v roce 2017: Vyschlé bazény, rozbitá okna i potrhané plakáty (zdroj: ČT24)

Opuštěná Krejčířova vila v Černošicích za Prahou je známá tím, že z ní kontroverzní podnikatel utekl v roce 2005 při domovní prohlídce policistům. Při posledním termínu dražby byla její odhadní cena stanovena na 97,29 milionů korun. Pořizovací cena přesahovala 250 milionů korun.

Od doby, kdy Radovan Krejčíř z vily uprchl, celý objekt chátrá a několikrát se dovnitř vloupali zloději. Jeden z posledních příkladů je čtveřice mladíků, které v ní v minulých dnech zadržela policie.

Menší Krejčířova vila byla vydražena v únoru

Vila je poslední nemovitostí ve vlastnictví Krejčíře a jeho ženy. Menší vila, která se nachází jen o několik metrů dál, byla letos v únoru vydražena v elektronické aukci za 15,8 milionu korun. Její odhadní cena byla o deset milionů vyšší.

Krejčíř žije od roku 2007 v Jihoafrické republice, kde je od listopadu 2013 ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění, k verdiktu zatím dospěl jeden případ. Dostal 35 let vězení za únos a mučení bratra drogového dealera, který podle obžaloby zmizel s 25 kilogramy pervitinu. Proti rozsudku se Krejčíř obrátil se stížností na jihoafrický ústavní soud.

V Česku byl Krejčíř odsouzen k 15 rokům vězení za více než půlmiliardový daňový únik, snahu o vytunelování státního podniku Čepro, přípravu vraždy celníka a další delikty.