Sobotka pochválil Ťoka za přípravu dálnic. Občanským sdružením vytkl obstrukce

Sobotka pochválil Ťoka za přípravu dálnic (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý bilancoval na resortu dopravy. Ministra Dana Ťoka (za ANO) pochválil za velký kus odvedené práce na připravenosti dopravních staveb i za vyčerpané evropské dotace. Mrzí ho ale, že se některé dálnice ještě nestaví, i když už mohly. Za průtahy podle něj mohou i obstrukce některých občanských sdružení.

Vláda podle Sobotky za dobu svého působení zprovoznila 120 kilometrů dálnic a silnic I. třídy včetně modernizací. „V tuto chvíli se staví zhruba 230 kilometrů dálnic a silnic první třídy. Zhruba dalších 150 kilometrů je připraveno k výstavbě,“ dodal premiér.

Nezačala ale stavba žádné strategické silnice, pro kterou se zrychleně podařilo získat posudek dopadu na životní prostředí (EIA). Podle Sobotky za tím ne vždy stojí zdlouhavá příprava staveb. „Bohužel na některých úsecích se setkáváme s obstrukcemi občanských sdružení a snahou blokovat stavby za každou cenu,“ řekl na tiskové konferenci.

Dálniční a silniční síť brzdí hospodářský růst

Příští vláda, která vzejde z podzimních voleb, by proto podle premiéra měla začít funkční období pokračováním ve změnách stavební legislativy, aby bylo možné strategické stavby v dohledné době postavit. „Naše dálniční a silniční síť se stává brzdou hospodářského růstu,“ dodal. 

Ťok si pak odnesl pochvalu za úspěšné vypsání technologicky neutrálního výběrového řízení na provozovatele mýtného systému a za čerpání evropských fondů. Z minulé alokace se podařilo resortu utratit všech 151 miliard korun. Současný Operační program doprava patří podle Sobotky mezi nejlépe čerpané. „Ukazuje to, že příprava staveb výrazným způsobem pokročila,“ podotkl.