Češi se zlepšují v recyklování baterií. Na sběrná místa jich nosí stále více

Události: Jak se drtí baterie a co je s nimi dál (zdroj: ČT24)

České domácnosti se zlepšily v recyklaci použitých baterií a na více než čtyřicet tisíc sběrných míst po celé republice jich nosí čím dál víc. Na nebezpečí neodevzdaných akumulátorů i na to, co se z nich dá získat, upozorňuje evropský den, který připadá na 9. září.

V drtičce Kovohutí Příbram zmizí za osm hodin asi dvě tuny alkalických baterií. Na pásovém dopravníku je potom z baterií magnetickým separátorem odděleno železo, které padá do kontejnerů. Během celého procesu se z baterií získají čtyři základní produkty, z nichž jedním je například zinková drť.

Z tuny baterií vznikne deset kilo čistého zinku, skoro tři sta kilo železa a stejné množství plastu. Některé produkty jsou potom zpracovány například v oddělení recyklace olověných odpadů v šachtové peci. Z neforemné drti vzniknou třeba střešní okapy, popelnice nebo DVD nosiče.

Recyklojízda jede Českem

Nejdřív je ale potřeba baterie vysbírat. Na podporu třídění projíždí Českem iniciativa nazvaná Recyklojízda. Její účastníci vysvětlují lidem v obcích nebo dětem ve školách, jak jsou baterie nebezpečné. „Říkáme, kde mohou baterie odevzdat. V každém obchodě, kde se baterie prodávají, tam, kde chodí kupovat chleba nebo mléko, v supermarketu,“ vysvětluje Eva Gallatová z Recyklojízdy.

Osmdesát procent baterií v sobě mají drobná elektronická zařízení. Třeba notebooky nebo mobilní telefony. V Česku se v roce 2016 vybralo víc použitých přenosných baterií, než v minulých letech. Celkem lidé na sběrných místech odevzdali přes dva tisíce tun. V drtičce tak končí polovina baterií uvedených na trh.