Exstarosta Mlejnský chce zpět 29 milionů, které mu zabavila policie kvůli prodeji pozemků

Události: Městský soud v Praze řeší stížnost exstarosty Prahy 11 (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze řeší stížnost bývalého starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského (dříve ODS) proti zabavení majetku v hodnotě 29 milionů korun. Ty mu policie zajistila zhruba před čtyřmi lety a následně obvinila 40 zastupitelů kvůli údajně nevýhodnému prodeji pozemků. Vedle zlata zajištěného v souvislosti s razií na úřadu vlády patří k nejdéle blokovaným majetkům v rámci policejního vyšetřování.

Někdejšímu starostovi Prahy 11 zabavili detektivové na konci roku 2014 při domovní prohlídce čtyři miliony korun a dalších zhruba 25 milionů v bankovním sejfu. Teď se Mlejnský domáhá vrácení peněz. „My se bráníme u soudu vůči usnesení, které jsem po třech a půl letech obdržel a sice ve věci zadržení majetku,“ potvrdil Mlejnský.

Na soud se obrátil až letos. Podat stížnost proti zabavení majetku totiž nově umožňuje novela trestního řádu. Městský soud v Praze však podle své mluvčí Markéty Puci zatím rozhodnutí nevydal. „Spisový materiál je natolik obsáhlý, že v tuto chvíli soud nedospěl k žádnému rozhodnutí, proto to nemůžeme komentovat,“ říká Puci.

Zhruba rok poté, co policie zabavila u Mlejnského peníze, si vyslechl obvinění kvůli údajně nevýhodnému prodeji několika městských pozemků. Vyšetřovatelé společně s ním začali stíhat i 39 někdejších zastupitelů Prahy 11, kteří pro prodej pozemků hlasovali. Šlo o parcely na Chodově v ulici Ke Stáčírně, v Roztylech v ulici Ryšavého a na Hájích v ulici Stříbrského, které radnice údajně prodala pod cenou. Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že škodu předběžně vyčíslili zhruba na dvacet milionů korun.

Policie teď tvrdí, že stíhání kvůli pozemkům je jedním z důvodů, proč mu odmítá zabavené peníze uvolnit. „Jediné co tam je, že ze strany policie je důvodné podezření, že by ten majetek, který mi byl zabaven, by mohl být výnosem z trestné činnosti,“ uvádí k podezřením policie Mlejnský.

V jiném případě vyšetřovatelé blokují zase desítky kilogramů zlata, které zajistili během razie na Úřadu vlády. Následně se k jeho části přihlásil podnikatel Luboš Pašek, blízký spolupracovník lobbisty Romana Janouška. I jeho cennosti policie drží už zhruba čtyři roky a Pašek rovněž čeká na vyřízení jeho stížnosti proti zabavení majetku.

Mlejnský i Pašek však odmítají, že by majetek byl výtěžkem z trestné činnosti. Peníze uložené v bankovním sejfu Mlejnského prý byly určené k rozjetí jeho nového podnikatelského projektu.

Někdejší starosta i další bývalí zastupitelé odmítají, že by při prodeji pozemků pochybili. „Vnímám to obvinění jako nedůvodné. Jsme obvinění kvůli něčemu, čemu po čtyřech letech té kauzy nerozumím. Jediná výtka ze strany policie, kterou jsem pochopil, je, že jsme v určitém okamžiku procesu prodeje městského majetku byli informováni od opozice, že ta cena je nízká a že by měla být vyšší. A díky tomu, že jsme tedy neakceptovali výhrady opozice, tak jsme čtyři roky tady takhle popotahováni,“ tvrdí Mlejnský.

Trestní oznámení na exstarostu a další zastupitele podala tehdejší opozice, která na nízkou prodejní cenu upozorňovala na zasedání zastupitelstva. „Situace byla taková, že k našim návrhům nebylo zhola nic přihlédnuto a bylo to prodáno tak, jak to tehdejší garnitura na radnici nalinkovala,“ řekl již dříve k případu pozemků někdejší opoziční zastupitel Prahy 11 Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11).

Obvinění zastupitelé se však brání, že pozemky nabízeli ve veřejné soutěži. „Já nevěřím tomu, že by tam došlo k nějakým pochybení. Problém samozřejmě je v tom, že opozice samozřejmě se snaží využít jakýchkoli politických i nestandardních kroků,“ uvedl bývalý zastupitel a jeden z obviněných Jiří Janeček (dříve ODS).

Podle něj i Mlejnského téměř tříleté vyšetřování policie vázne na vypracování znaleckého posudku. Ten by měl být hotov do konce léta.