O vině Davida Ratha bude soud znovu rozhodovat v říjnu

Krajský soud v Praze se v říjnu opět začne zabývat korupční kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Informace ČT zjistila ze soudní databáze, jednání je nařízené od 23. října.

Krajský soud už jednou uznal Ratha vinným z přijímání úplatků a to v červenci 2015. Odvolací senát pražského vrchního soudu však rozhodnutí loni v říjnu zrušil s tím, že použité odposlechy byly získány nezákonně a nelze je tak použít jako důkaz. S tím nesouhlasil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který podal stížnost pro porušení zákona a případem se tak zabýval Nejvyšší soud.

Podle jeho verdiktu porušil Vrchní soud v Praze zákon a odposlechy je možné použít. Příkazy k provedení odposlechů totiž hodnotil příliš formálně a některé jejich části vytrhával z kontextu. Nejvyšší soud ovšem nemohl rozhodnutí odvolacího senátu zrušit, a kauzou se tak bude opět zabývat krajský soud, kterému vrchní soud případ vrátil k dalšímu projednání.

Jde jen o nový rozsudek

Podle dřívějšího vyjádření vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové nebude muset středočeský krajský soud opakovat důkazy, a to ani odposlechy. „Na krajském soudu se vracíme do stadia těsně před vyhlášením rozsudku,“ řekla tehdy v rozhovoru Bradáčová. Dodala, že dokazování v Rathově kauze je skončené – Nejvyšší soud konstatoval, že daný skutek se stal, má znaky trestného činu a že dokazování proběhlo kompletní.

Krajský soud v Praze Ratha uznal v červenci 2015 vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činností manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Rozsudek padl po dvou letech hlavního líčení, jehož podstatnou část zabralo přehrávání odposlechů.