Stát nemá zásoby léků pro mimořádné události. Chybí i výživa pro kojence

Stát nemá zásoby léků pro mimořádné události (zdroj: ČT24)

Ve státních hmotných rezervách nejsou zásoby léků pro mimořádné události. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje uchovávat rezervu nejpotřebnějších medikamentů alespoň na tři dny. Ministerstvo zdravotnictví považuje za dostačující zásoby ve skladech nemocnic. Ty ale podle informací České televize mají léky často zajištěné jen smluvně u dodavatelů.

Státní hmotné rezervy schraňují potraviny a věci, které by obyvatelé země mohli potřebovat v případě mimořádných událostí, jako jsou například rozsáhlé povodně nebo velký teroristický útok. Z léků je ale v rezervách jen Tamiflu proti chřipce.

Ministerstvo zdravotnictví v tom problém nevidí. „Zásoby jsou na úrovni nemocnic. Když si představíme například ústavní lékárnu fakultní nemocnice, ta určitě splní normu tří dnů,“ řekl ČT náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Inspirace v Polsku

Při povodních nebo lokálních epidemiích už se ale v minulosti ukázalo, že ne všechny nemocnice potřebné léky mají. Opakovaně chyběly například vakcíny proti žloutence typu A. „Předpokládat, co všechno nebude na trhu, by znamenalo zdvojnásobit zásoby a udělat si tady úložiště preparátů. To by bylo naprosto neekonomické,“ tvrdí Prymula. 

Inspiraci by tak Česko mohlo najít v zahraničí. Polsko má například v rezervách pět set až tisíc různých skupin léků, přesný počet tají. Fyzicky je ale nevlastní a nehrozí tak, že projdou. Země je má v rezervaci u distributora. Stejně by mohl fungovat i český systém.

Kojenec
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

V hmotných rezervách ale nechybí jen léky, není v nich ani kojenecká výživa. Podle nutričních terapeutů jde přitom o zásadní položku ve výživě dětí do jednoho roku, které matky nemohou kojit, jsou alergické nebo žijí v kojeneckých ústavech.

Správa státních rezerv proto podle svého předsedy Pavla Švagra nyní vede jednání s ministerstvem zemědělství. Podle mluvčí resortu Markéty Ježkové je ale v rezervách mimo jiné sušené mléko, které lze využít i jako výživu pro děti.

„Zatím s ministerstvem zemědělství nebylo zahájeno žádné jednání o zařazení výživy do hmotných rezerv,“ dodala. Podle nutričních terapeutů ale sušené mléko nemůže u řady dětí výživu nahradit, a proto by v zásobách být měla.