Mobil místo volantu, hrob místo večírku. Policie nabádá řidiče, aby se věnovali řízení

UDÁLOSTI: Mladá řidička ve vysoké rychlosti narazila do protihlukové stěny u silnice (zdroj: ČT24)

Po mimořádně tragickém začátku léta se čeští řidiči alespoň částečně zklidnili. Od začátku týdne proloženého dvěma svátečními dny přišlo o život zatím pět lidí (z toho dva v sobotu). Policie však zopakovala, že by řidiči neměli polevovat v pozornosti. Nejčastější příčinou tragických nehod totiž je nevěnování se řízení a také nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky.

I když je na počátku prázdnin na silnicích podstatně bezpečněji než na konci června, vzbudila jedna z tragických nehod prvního červencového týdne nebývalou pozornost. Její průběh totiž posádka havarovaného automobilu v přímém přenosu zveřejnila na sociální síti. Řidička po nehodě zemřela, spolujezdkyně utrpěla zranění.

„Mladá řidička vyjela s vozem mimo komunikaci a narazila do protihlukové stěny. Při nehodě utrpěla zranění, se kterým byla transportována vrtulníkem do nemocnice, kde zemřela,“ sdělila po havárii policejní mluvčí Alena Bartošová. Konkrétní příčinu havárie policie zatím vyšetřuje a předpokládá, že tomu tak bude ještě několik měsíců.

Na zveřejněném videozáznamu – rodiny obou dívek ovšem vyzvaly, aby jej lidé přestali sdílet a naopak ho smazali – však je vidět hned několik věcí, před kterými dopravní experti varují. Jak upozornil Jan Pechout ze samostatného oddělení ministerstva dopravy BESIP, je například vidět, jak řidička za jízdy pustila volant, aby vyndala telefon. „Vlastně se nevěnuje řízení. (…) O bezpečné jízdě nemůže být ani řeč,“ podotkl.

Samotná nehoda se stala patrně poté, co se řidička něčeho polekala. Z hovoru je patrné, že se její vůz pravděpodobně střetl s ptačím trusem. Krátce předtím se chlubila, že jede 140kilometrovou rychlostí, tedy vyšší, než je na silnici I/13 povolená. Nehoda se potom stala v dlouhém oblouku, který je známý tím, že vynáší, navíc v místě, kde je jízdní pás těsně obklopen protihlukovými konstrukcemi.

Nepozornost způsobuje nehody a smrt

Nepozornost a rychlá jízda, potažmo nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky, jsou podle policie zdaleka nejčastějšími příčinami nehod. Platí to pro nehody obecně i pro nehody s následkem smrti.

Příčiny smrtelných nehod
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Jak navíc upozornil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch, i další příčiny nehod s nepozorností bezprostředně souvisejí. „Nepřiměřená rychlost nebo vjetí do protisměru nese stopu nepozornosti. Znamená to, jsem nepozorný, nevěnuji se řízení, velmi snadno mohu vjet do protisměru,“ poukázal. Dodal, že jednou z častých „forem“ nepozornosti je „právě telefonování, psaní zpráv nebo natáčení sebe sama“.

Nejvíce rizikovou skupinou jsou potom mladí řidiči. Jako viníci sice figurují zhruba u třetiny nehod, ale zároveň zaviní téměř polovinu tragických havárií.