Červen i první dny prázdnin byly mimořádně tragické. Mrtvých na silnicích prudce přibylo

90' ČT24: Uzavírky, kolony a nehody v letním provozu (zdroj: ČT24)

Drastický zlom přinesl začátek léta na české silnice. V červnu se stalo tolik tragických dopravních nehod, že to zcela přebilo příznivý vývoj předchozích pěti měsíců. V prvním pololetí tak bylo na silnicích více mrtvých než loni. Stejně tragicky začalo i druhé pololetí, když za první dva dny zemřelo nejméně šest lidí. Dopravním nehodám, ale zejména uzavírkám silnic a omezením na dálnicích se věnoval i Hyde Park ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24. Jeho hlavním hostem byl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Na konci května se ještě policisté mohli chlubit: „Počet usmrcených osob (…) je nadále nejnižší od roku 1980.“ Červen přinesl nečekaný, o to tragičtější obrat. Zemřelo podle předběžných statistik nejméně 64 lidí. „Je to nárůst o 28 lidí oproti roku předcházejícímu,“ přiznal ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Tragické byly zejména poslední dvě červnové soboty, kdy zemřelo celkem 14 lidí. Policisté to dávají do souvislosti s počasím. „Teplé, slunné počasí umožňovalo ve větší míře pohyb chodců, cyklistů a také motorkářů,“ upozornil Tomáš Lerch. Z policejních údajů vyplývá, že oběťmi dopravních nehod byli na konci června zejména chodci. Těch za měsíc zahynulo šestnáct.

Kvůli černému červnu již není letošní rok lepší než ten minulý. Za šest měsíců zemřelo při nehodách 231 lidí, loni si nehody vyžádaly 223 úmrtí.

Smrtelné nehody v létě
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Začátek prázdnin měl osm obětí

Poslední dvě červnové oběti vykázaly české silnice v pátek, kdy začala vlna odjezdů na prázdniny. Ta pokračovala i o víkendu, během kterého od pátku do neděle zemřelo osm lidí. Na tragickém výsledku začátku prázdnin se podepsala zejména nedělní nehoda, kdy na Hodonínsku po střetu dvou aut přišli o život čtyři lidé.

Staly se ale i další vážné nehody. V pátek zemřel na Děčínsku řidič osobního automobilu po střetu s dodávkou a na Brněnsku dvaadvacetiletý motorkář. V sobotu ráno potom zahynul u obce Blanice na Strakonicku devatenáctiletý mladík. Ležel na vozovce, kde ho přejel automobil. Odpoledne pak při srážce dvou osobních vozů u Zašové na Vsetínsku byli zraněni tři lidé, jedna žena po převozu do nemocnice zraněním podlehla.

Smrtelné nehody v r. 2017
Zdroj: ČT24/Policie ČR

„Na těchto nehodách se podílela zejména nepozornost, nevěnování se řízení, v některých případech i rychlost,“ charakterizoval je šéf dopravní policie. Dodal, že se o víkendu staly i další vážné nehody, které sice neměly tragické následky, ale i tak si jejich účastníci odnesli vážné následky. Od pátku do neděle utrpělo těžké zranění při nehodách přes dvacet lidí.

Počítejte s uzavírkami, doporučuje šéf ŘSD

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa odhadl na základě výsledků úsekových měření na dálnici D1, že asi pět procent řidičů si nic nedělá z pravidel provozu. „Někam spěchají a snaží se dohnat něco, co se, myslím, dohnat ani nedá,“ poznamenal. 

Doporučil proto, aby si řidiči před cestou promysleli trasu a zjistili, zda na ní nejsou uzavírky nebo jiná omezení. „Uzavírky a objížďky jsou problém ve fázi, pokud vyjedete na poslední chvíli a nepočítáte s nimi. Potom to zvyšuje agresivitu i to, že začínám spěchat,“ upozornil šéf státních silničářů.

Policie stejně jako ministerstvo dopravy a silničáři varují před létem obecně a zejména před prázdninovým obdobím každoročně. Období od června do září, ale zejména červenec a září bývají na silnicích dlouhodobě nejhorší měsíce roku.