Policie obvinila syna provozovatele Matějské z daňových úniků

Události ČT: Podal jsem stížnost proti obvinění, říká Jan Kočka (zdroj: ČT24)

Policie obvinila Jana Kočku z daňových úniků. Starší syn provozovatele Matějské pouti Václava Kočky byl údajně členem skupiny, která připravila stát o 415 milionů korun.

Policie zasahovala ve firmě Jana Kočky ve druhé polovině května při jedné z větších razií, které se týkaly především kauzy ovlivňování zakázek Technické správy komunikací hl. m. Prahy. V ní samotné však Kočka obviněn není, stíhání se týká případu vytváření fiktivních obchodů za neexistující reklamní služby, na který se zaměřil tým Daňové Kobry.

„Za svou za osobu vám řeknu, že s obviněním nesouhlasím, podal jsem stížnost. Opravdu se k tomu nemůžu víc vyjadřovat,“ řekl České televizi Jan Kočka.

Celkem policie zadržela 28 lidí a poté obvinila 24 fyzických osob a dvě firmy. Stíhání se týká krácení daní a také praní špinavých peněz.

Aktivní člen pražské ČSSD pozastaví své členství

Při zásahu policie zadržela peníze na účtech i v hotovosti, nemovitosti, šperky či auta včetně veteránů v celkové hodnotě přes sto milionů korun. Škoda, kterou podle ní skupina způsobila, je však čtyřikrát vyšší. Samotnému Kočkovi ale podle informací ČT policie majetek nezajistila.

Jan Kočka byl až doposud aktivním členem pražské ČSSD. „Pokud to je tak, že byl obviněn, za sebe bych doporučoval, aby se jednalo pravděpodobně o přerušení členství,“ vzkázal mu volební lídr strany Lubomír Zaorálek. A Jan Kočka se k takovému kroku podle svého vyjádření sám chystá.