Křečové žíly nejsou jen kosmetický problém. Mohou i ohrozit na životě

Křečovými žílami trpí až 60 procent populace (zdroj: ČT24)

Křečovými žílami trpí až 60 procent populace. Lékaři upozorňují, že nejde jen o kosmetický problém. Ročně kvůli nim končí v pracovní neschopnosti téměř osm tisíc lidí. V Česku se od letošního roku provádí nový zákrok, po kterém mohou pacienti odejít hned domů. Pojišťovna ho ale neproplácí.

Křečové žíly nejsou jen problém starších lidí. Objevit se mohou i v mnohem mladším věku. Mezi rizikové faktory patří těhotenství i zaměstnání, kde lidé musí dlouho stát nebo sedět. Roli hraje také dědičnost.

Mezi méně závažné problémy patří křeče, bolesti a otoky. Neléčené ale mohou mít i závažnější průběh. „Až v podstatě do vytvoření bércového vředu, což už je věc, která může ohrožovat pacienta až ztrátou končetiny. Pokud by byl neléčený a byla tam velká infekce, tak může ohrožovat i na životě,“ upozorňuje Libor Janoušek z týmu cévní chirurgie v IKEMu.  

Nejlepší prevencí proti křečovým žílám je pohyb. Když už člověk křečové žíly má, měl by se vyhnout sportům, které nohy zatěžují, jako vzpírání či jízda na koni. Naopak vhodné je plavání nebo jízda na kole. Pomáhají také kompresivní punčochy nebo léky. 

Poškozená žíla se může jen zalepit

U řady lidí ale nezbývá než operovat. Kromě běžného zákroku, kdy se poškozená žíla odstraní, si lidé mohou nechat žíly také odlaserovat, uzavřít pomocí radiofrekvenční sondy a nově také slepit.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

„Za pomoci katetru se nasonduje celá ta nemocná patologická žíla, která způsobuje ostatní křečové žíly. Po jednotlivých úsecích té velké žíly se tam vpravuje po kapkách lepidlo a dochází k okamžitému zalepení velké žíly,“ vysvětluje zákrok Oto Schütz, primář Žilní kliniky. Uzavřená žíla se poté v těle postupně vstřebá. 

Po operaci hned domů po svých

Zatímco u klasické operace zůstává pacient v nemocnici obvykle několik dní a v pracovní neschopnosti pak tři až čtyři týdny, u operace pomocí lepidla, laseru nebo radiofrekvenční sondy odchází po zákroku domů po svých a druhý den může do práce.

Metoda lepení žil se v Česku používá od letošního roku, zatím ji absolvovalo jen několik desítek pacientů. České zdravotní pojišťovny ale lepení, stejně jako například laser, nehradí. Na obou nohou stojí zákrok kolem šedesáti tisíc korun.