Jiří Zimola: Výměna Sobotky měla přijít dříve, teď už nemusí přinést žádný efekt

Případný odchod premiéra Bohuslava Sobotky z čela sociální demokracie měl podle Jiřího Zimoly přijít už dříve – změna předsedy teď podle něj nemusí přinést straně žádný efekt. O budoucnosti Sobotky v čele ČSSD bude ve středu zřejmě jednat grémium. Podpora sociálních demokratů se podle průzkumů pohybuje kolem 10 procent, případná změna jejich předsedy by měla přilákat zpět ztracené voliče.

Zimola, který patří k havním Sobotkový kritikům, členem grémia není. „Když jsem před půl rokem navrhoval, aby byly zvlášť funkce premiéra a předsedy ČSSD, nesetkalo se to s odezvou. Pokud tato situace nastane teď, nejsem si jistý, že to něco zachrání. Obávám se, že nám už spoustu voličů uteklo,“ uvedl bývalý jihočeský hejtman den před jednáním grémia.

Zimola připouští, že každá změna může přinést určitý nový impuls. Ale není si jistý, zda by toto pravidlo fungovalo i nyní a přilákalo zpět ztracené voliče.

O tom, že by v době, kdy se strana připravuje na volby, mohl skončit její dlouholetý předseda Bohuslav Sobotka, napsala v neděli slovenská agentura TASR s odkazem na zdroj blízký vedení sociální demokracie. Sám Sobotka takovou informaci označil za spekulaci, které odmítl komentovat. Ujistil však, že se současnou situací bude v týdnu zabývat stranické grémium.

Události: V ČSSD se mluví o odchodu Sobotky (zdroj: ČT24)

Podle Zimoly nelze vyloučit ani formu jakéhosi triumvirátu. Bohuslav Sobotka by nadále vykonával funkci premiéra, předsedou ČSSD by se stal někdo z vedení strany a na místo lídra pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny by si sociální demokracie vybrala někoho jiného.

„Může to být klidně i nestraník. V této souvislosti se hovoří například o (předsedovi ČMKOS) Pepovi Středulovi,“ uvedl Zimola. Dodal však, že pokud Sobotka skončí jako předseda, musí tento krok navrhnout on sám osobně. „Jakékoliv silové řešení a odvolávání ho není na místě,“ řekl Zimola.

Podle spekulací by mohl Sobotka své místo v čele ČSSD přepustit svému statutárnímu zástupci a ministrovi vnitra Milanu Chovancovi, vedení kampaně by se pak mohl ujmout ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. 

Zaorálek v úterý uvedl, že pokud chce Sobotka ostatním členům grémia něco říci, tak to udělá. „Pokud je tady něco, co by se mělo změnit, tak to musí říct Bohuslav Sobotka, ne já,“ řekl novinářům. Na dotaz, zda by měl Sobotka z funkce odejít, opáčil, že to není otázka, která by patřila jemu.

Zimola, vyškrtnutý z kandidátky, opustil i funkci hejtmana

Zimolovu pozici na jaře podlomila kauza rekreačního domu na Lipně a spory uvnitř krajské koalice týkající se odměn ve společnosti Jihočeské nemocnice. Zimola pochybení odmítl, koncem dubna ale na funkci hejtmana rezignoval.

V květnu předsednictvo ČSSD Zimolu vyškrtlo z kandidátky do podzimních sněmovních voleb, kde byl na posledním, 22. místě. Na protest proti tomu opustil jihočeskou kandidátku sociálních demokratů její lídr Stanislav Mrvka. Stejně tak učinili i Jindřich Florián a Josef Eigner.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tejc: Před propadem preferencí jsem varoval, těžko se dá něco dělat

Vedle Zimoly kritizoval vedení ČSSD i Jeroným Tejc. Ten na březnovém sjezdu prohrál souboj o prvního místopředsedu s Milanem Chovancem a pak odstoupil z jihomoravské kandidátky pro sněmovní volby, kde měl krýt záda Sobotkovi.

„Před sjezdem i na sjezdu jsem varoval před tím, že musíme provést změny, nebo dojde k tomu, co se stalo teď, a to je výrazný propad důvěry našich voličů. Nabídl jsem změnu, ale ČSSD zachovala skoro totožné vedení a už se s tím teď dá těžko něco dělat,“ podotkl Tejc.

Politolog k preferencím ČSSD: Cynicky řečeno, o mnoho hůře už být nemůže (zdroj: ČT24)

Podobně jako bývalý jihočeský hejtman vidí situaci okolo případné výměny premiéra i politolog Daniel Kunštát: „Já jsem v tomto ohledu velmi skeptický, každopádně by šlo o krok velmi riskantní, který by měl jen obtížně odhadnutelné následky z hlediska volebního výsledku,“ upozorňoval ve vysílání ČT24 politolog Daniel Kunštát. 

Podle něj sociální demokraté evidentně znervózněli pod dojmem předvolebních průzkumů:„Cynicky řečeno: o mnoho hůře už být nemůže,“ komentoval předvolební prognózy Kunštát. 

Hašek: Návrat voličů k ČSSD není jistý ani po možném odchodu lídra

Ani možný odchod Bohuslava Sobotky z pozice volebního lídra ČSSD nemusí voliči ocenit a není jisté, zda by se vrátili k ČSSD, uvedl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Hašek doufá v představení atraktivního volebního programu. Doufá rovněž v to, že vedení strany osloví v zájmu budoucnosti značky ČSSD ke spolupráci všechny členy bez ohledu na minulé názorové rozdíly a postoje.

„Chyba zjevně není ve voličích. Je sice možné tři měsíce po sjezdu a tři měsíce před volbami obětovat šéfa strany a volebního lídra, ovšem není jisté, zda tento krok Bohuslava Sobotky voliči ocení a začnou se k ČSSD vracet,“ uvedl Hašek s tím, že jako řadový člen sociální demokracie je z nynější situace ve straně smutný.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hašek kandidoval před čtyřmi lety při sněmovních volbách na jižní Moravě za Sobotkou jako dvojka a preferenčními hlasy ho přeskočil. Po volbách byl účastníkem takzvaného lánského puče, po kterém byl Sobotka vyzván k odstoupení pro slabý volební výsledek. Sobotka to ale neudělal, stal se premiérem a Hašek i s dalšími včetně Tejce odešli z vysokých funkcí ve straně. Hašek na kandidátce do voleb není stejně jako Tejc.

Většina poslanců ČSSD se shoduje, že výměna volebního lídra by byla chyba a nic by nevyřešila. Rezervovaný postoj k možné výměně předsedy strany má pak většina krajských představitelů ČSSD. V anketě ČTK se pro Sobotkův odchod přímo nevyslovil žádný z oslovených.

Sobotka spekulace o svém konci zatím nevyvrátil, odmítá je komentovat až do středeční tiskové konference.