Babiš versus Šlechtová? Ministryni se nelíbí, jak jí šéf ANO seškrtal rozpočet

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) kritizovala podobu státního rozpočtu pro příští rok, jak jej představil končící ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš. Ministerstvo Šlechtové přijde téměř o tři čtvrtiny peněz, s nimiž hospodaří letos. Ministryně je podle mluvčí jejího úřadu přesvědčena, že takový návrh rozpočtu nezohledňuje potřeby regionů.

Karla Šlechtová často vyjadřovala důraznou podporu Andreji Babišovi, ale nyní se staví proti němu. Rozpočet na příští rok, jak jej Babiš představil, se jí nelíbí.

První návrh rozpočtu počítá s tím, že ministerstvo pro místní rozvoj bude místo s nynějšími 16 miliardami korun hospodařit pouze se 4,7 miliardy. Rozdíl je hlavně v příjmech z evropských peněz, bez jejich započtení se rozpočet ministerstva sníží pouze o dvě miliardy.

Podle Karly Šlechtové by propad výdajů MMR způsobil velké problémy především malým obcím. „Jde například o peníze na podporu bydlení pro seniory a mladé rodiny, opravy místních komunikací nebo i odstranění zchátralých a nebezpečných budov. Ministerstvu byla ponížena také alokace na spolufinancování z evropských fondů, což je nepřijatelné,“ uvedla Šlechtová. Návrh rozpočtu bude proto rozporovat.

Rozpočet resortu místního rozvoje chce ministerstvo financí ořezat obzvlášť výrazně, pokles má být druhý největší hned po ministerstvu dopravy, které by mělo mít k dispozici o dvanáct miliard méně než letos. V jeho případě však nepůjde o tak výrazný relativní pokles, stále by mělo hospodařit více než se 40 miliardami korun.

Celkově počítá návrh rozpočtu s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Největší růst, o 32,6 miliardy korun, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy korun.