Tlaky nebyly, úplatek také ne. Soud smetl případ větrné elektrárny u Aše

Bývalý náměstek karlovarského hejtmana a ašský radní Jiří Červenka (ODS) podle soudu neovlivňoval úředníky, aby povolili stavbu větrné elektrárny v přírodním parku u Aše. Okresní soud v Chebu zprostil viny i další obžalované – dva úředníky a firmy APB a HUL-HO.

Osvobozujícím verdiktem skončila kauza, kterou se zabývali i Reportéři ČT a která se točí kolem větrné elektrárny v přírodním parku Smrčiny v ašském výběžku. Původně měly vzniknout dvě menší, investor se ale rozhodl postavit jeden velký větrník. S úpravou projektu však nesouhlasil odbor životního prostředí městského úřadu v Aši. Podle obžaloby se pak skupina lidí kolem majitele firmy APB, která chtěla elektrárnu postavit, a tehdejšího hejtmanského náměstka Jiřího Červenky snažila od rozhodování odstavit úřednici, která negativní stanovisko vydala. To se nakonec podařilo a jiná úřednice elektrárnu schválila. Červenka přitom údajně dostal dvoumilionový úplatek.

Obhajoba se naopak snažila dokázat, že vše, co se na ašské radnici dělo, byla jen snaha napravit původní nešťastné rozhodnutí odboru životního prostředí. Soudce Jiří Kutílek s tím souhlasil – konstatoval, že se skutek popisovaný obžalobou vůbec nestal. Poukázal, že všechna rozhodnutí městského úřadu v Aši, která žalobce napadá, prošla kontrolou krajského úřadu. Také dva miliony korun, jež obžaloba prohlásila za úplatek a APB je zaplatila Červenkově společnosti HUL-HO, prověřil finanční úřad a neshledal, že by šlo o porušení zákona.

Reportéři ČT: Čistá energie ve špinavé hře (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Viktor Böhm si ponechal lhůtu na odvolání. Jak ale řekl, „tento příběh asi ještě neskončil“. Exnáměstek Červenka, který je nyní ašským radním, rozhodnutí ocenil. Soud je podle něj spravedlivý a rozumný. „Potvrzuje to, že jde o zvůli některých policistů a státních zastupitelů,“ míní Červenka.

Spis, který měl dvanáct svazků, se zrodil na základě odposlechů při vyšetřování jiného případu, v němž figurovala společnost APB Plzeň. Ze stejných odposlechů vzešla i obžaloba proti Červenkovi a starostovi Aše Daliboru Blažkovi (HNHRM). V této kauze chebský soud rozhodl také zproštěním obžaloby. Státní zástupce se ale proti verdiktu odvolal.