Úřednice zakázala „obří větrník“. Investor zřejmě uplatil politika, aby ji odvolali

Odmítla změnit krajinný ráz přírodního parku a zamítla investorovi stavbu obří větrné elektrárny. Na úřednici z Aše proto připravil investor komplot, s nímž mu zřejmě pomohl náměstek karlovarského hejtmana Jiří Červenka (ODS). Ten teď čelí obvinění z přijetí dvoumilionového úplatku. Kauzu v současnosti projednává soud. Reportéři ČT se podrobněji podívali na to, jak se skupina kolem zmíněného politika nepohodlné úřednice zbavila.

Firma APB Plzeň Pavla Březiny měla zájem podnikat v ašském výběžku v bývalé obci Újezd –tedy v přírodním parku Smrčiny. Právě kvůli unikátní přírodě však schvalování staveb podléhá přísnějšímu režimu. V této lokalitě přesto vyrostl 125metrový větrník za 100 milionů korun.

S výstavbou mamutího kolosu nesouhlasila vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Aši Irena Kubíčková, která byla pro variantu dvou menších dříve schválených elektráren, které by nenarušily krajinný ráz.

Stavbou vyšší větrné elektrárny dojde k zásadnímu ovlivnění krajinného rázu, proto odbor životního prostředí nesouhlasil se stavbou vyšší větrné elektrárny.
Iva Kubíčková
Vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Aši

Při rozhodování se opírala také o znalecký posudek Agentury ochrany přírody a krajiny. Jenže firma APB Plzeň už vyšší větrnou elektrárnu zakoupila, a pokud by nedostala stavební povolení, byla by jí k ničemu. Obvinění se tak rozhodli vyřadit problémovou úřednici „ze hry“. Březina podle obžaloby podplatil náměstka karlovarského hejtmana Jiřího Červenku, který šéfa stavebního odboru v Aši naváděl k tomu, aby Kubíčkovou z debaty o vrtulích odvolal.

Stížnost doputovala až do Karlových Varů

Zástupce investora si na ni stěžoval nadřízenému, tajemníkovi ašské radnice Karlu Svitákovi. Ten si na podřízenou stěžoval až u ředitele krajského úřadu v Karlových Varech, který však odmítl zasáhnout. S tím tajemník nebyl spokojen, proto řediteli nabídl, aby poslal na úřad v Aši kontrolu, a ten souhlasil. I když žádné pochybení zjištěno nebylo, Sviták Kubíčkovou z případu odvolal a obvinil ji z podjatosti.

Reportéři ČT: Čistá energie ve špinavé hře (zdroj: ČT24)

Případ tajemník Sviták přidělil na stejném úřadu jiné úředníci, která vyšší elektrárnu schválila. Mezitím podle obžaloby investor stavby Pavel Březina poslal úplatek Červenkovi, který je podezřelý, že celý komplot organizoval. O případné vině obžalovaných bude soud znovu jednat v srpnu.

U soudu, ale stále ve funkci

Vedoucí stavebního úřadu Pavel Grisník je nyní obžalovaný za zneužití pravomoci stejně jako tajemník úřadu Karel Sviták. Ani jeden z nich už na úřadě v Aši nepracují, na rozdíl od Červenky, který stále setrvává ve funkci radního. Jeho nadřízení chtějí počkat na pravomocné rozhodnutí soudu. Podle katastru nemovitostí je ale dohledatelné, jak dvoumilionový úplatek přistál na jeho účet.

Radní Červenka čelí obvinění z přijetí dvoumilionového úplatku
Zdroj: ČTK

Jiří Červenka není totiž jen náměstek, ale zároveň podnikal v reklamní branži. A právě jeho reklamní agentura získala od firmy obviněného Pavla Březiny zakázku v hodnotě dvou milionů čtyř set tisíc. Finance však přistály na soukromý účet a Červenka z nich uhradil dluh. „Cítím se nevinen,“ pronesl u soudu a následně odmítl vypovídat.