Soud potvrdil sedmiletý trest pro bývalého ředitele ROP Severozápad, část případu se ale vrací

Události: Soud potvrdil sedmiletý trest pro Kušnierze i podmínku pro Koudu (zdroj: ČT24)

Vrchní soud v Praze potvrdil sedmiletý trest pro bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze za ovlivňování dotačních projektů. Soud potvrdil i podmíněné tresty pro další obžalované: dalšího bývalého ředitele úřadu Pavla Markvarta, náměstka hejtmanky Pavla Koudu a úřednici Irenu Kotlanovou. Část případu se ale vrací ke krajskému soudu: ta se kromě Kušnierze a Kotlanové týká dalšího bývalého ředitele úřadu Petra Vráblíka. Středeční verdikt už je pravomocný.

Případ, který pražský vrchní soud řešil v rámci odvolání, se týká ovlivňování projektů za 1,4 miliardy korun, přičemž zhruba 922 milionů korun dotační úřad proplatil. Obžalovaní podle spisu ovlivňovali projekty měst a obcí i soukromých investorů.

Bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz byl už dříve odsouzen k pěti rokům vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle soudu chtěl prostřednictvím tří kamarádů po uchazečích o dotace provize z přidělených peněz. V tomto případě ho soud pustil po odpykání poloviny trestu na podmínku. V loňském roce pak nepravomocně dostal za ovlivňování dotačních projektů souhrnný trest sedm let vězení. Právě tento trest ve středu potvrdil i Vrchní soud. 

Krátce před koncem loňského soudního procesu ovšem Kušnierz změnil svoji výpověď a začal spolupracovat s policií. Uvedl, že existovaly zájmové projekty, které byly ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Sepsal také tabulku údajně ovlivněných projektů, kterých bylo 54. Napsal i dokumenty, kdo a jak se podle něj na ovlivňování podílel. To vedlo na konci loňského roku k rozsáhlé razii, po které bylo obviněno 24 lidí: například bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý chebský starosta Petr Navrátil, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera (všichni ČSSD), bývalý senátor za ODS Alexandr Novák a ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS). 

Podle státního zástupce spolu obě kauzy souvisejí a jsou v podstatě pokračující trestnou činností. Proto chtěl Tomáš Minx ve svém odvolání případ vrátit k novému soudnímu projednání nebo k policejnímu vyšetřování.

Jaká byla role dalších pěti aktérů?

Kromě Kušnierze čelilo obžalobě dalších pět lidí. Někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda, další bývalí ředitelé úřadu Pavel Markvart a Petr Vráblík, úřednice Irena Kotlanová a také bývalý právník úřadu Jan Martinovský.  

Kouda podle obžaloby předložil v dubnu 2011 Kotlanové seznam projektů, u kterých požadoval, aby dotaci získaly. Bývalí ředitelé úřadu pak dosazovali externí hodnotitele projektů přímo a nelosovali je. V hodnocení projektů přitom měli experti klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo.

Soud proto potrestal Koudu, Markvarta a Kotlanovou podmíněnými tresty. Soudkyně Kamila Elsnicová ovšem v odůvodnění rozsudku naznačila, že obžalovaní nebyli hlavními hybateli dění kolem ROP Severozápad. „Soudu je známo, že ještě nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek. Ti byli styční důstojníci, kteří bohužel rozhodovali o tom, které projekty mají projít a které ne,“ kritizovala soudkyně. Bývalého právníka úřadu Jana Martinovského a dalšího z ředitelů Petra Vráblíka soudkyně obžaloby zprostila úplně.

Vrchní soud ve středu potvrdil podmínky pro Koudu, Markvarta a Kotlanovou. Koudu a Kotlanovou potrestal podle přísnějšího paragrafu, tresty ale nechal ve stejné výši. „Cítím se dál nevinný, asi s tím teď už nic neudělám. Přijímám podmínku a budu žít dál,“ komentoval verdikt Kouda.

Část případu týkající se Vráblíka pak soud vrátil ke krajskému soudu. „V bodech, kde jsou pochybnosti o správnosti zproštění obžaloby, vracíme věc zpět krajskému soudu,“ řekl předseda senátu Michal Hodoušek. Podle něj je nutné pousoudt část kauzy, která se týká Vráblíka, v širších souvislostech.

  • Statisícové platy pro ředitele: V březnu 2014 policie obvinila pět bývalých či současných zaměstnanců ROP Severozápad, kteří podle ní nesou odpovědnost za uzavření statisícových konkurenčních doložek pro exředitele Kušnierze a Markvarta. Doložky jim zajišťovaly 12 měsíčních platů po odchodu z funkcí, úřad jim peníze vyplatil.
  • Obžalováni byli ředitelka ROP Severozápad Jana Havlicová, někdejší předseda výboru a bývalý hejtman Jiří Šulc, exředitel Markvart, bývalý právník úřadu Jan Martinovský a Petr Červinka, který úřad vedl jako pověřený. Letos v lednu ústecký soud odložil líčení na konec května. 
  • Předražené lékařské přístroje: Soud také řešil podezření z předražení zakázky Krajské zdravotní na nákup přístrojů. Část obžaloby se týkala nákupu přístrojů za více než 400 milionů korun, na který Krajská zdravotní získala dotaci z ROP Severozápad.
  • Obžalováni byli bývalí i současní manažeři společnosti. Začátkem letošního března ale ústecký okresní soud pětici bývalých a současných manažerů nepravomocně zprostil obžaloby.