Benešová končí s politikou. ČSSD podle ní směřuje k drtivé volební prohře

Někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) nebude v nadcházejících sněmovních volbách kandidovat a s politikou zcela končí. Řekla to v rozhovoru pro Lidové noviny. V deníku zároveň zkritizovala poměry v sociální demokracii. Strana podle ní směřuje k drtivé volební prohře.

Marii Benešové se nepodařilo prosadit na ústeckou kandidátní listinu ČSSD. Při posledních volbách do sněmovny přitom v kraji dostala nejvíc hlasů, i když kandidovala až z pátého místa. Podpořilo ji tehdy přes osm tisíc voličů. Tehdejší lídr Jaroslav Foldyna dostal o tisíc hlasů méně.

Místa pro mazlíky

„Vymýšleli, jak se mě zbavit. Preference padají a je jasné, že poslaneckých míst bude málo. Takže potřebují uhrát místa pro své mazlíky, jako je náměstek ministra průmyslu Karel Novotný, kterého proslavuje odborná nezpůsobilost,“ řekla deníku. Pokyny přišly podle Benešové přímo z Lidového domu.

„Jsem pro předsedu Bohuslava Sobotku naprosté nechtěňátko. Nehlasuji tak, jak by si přál. Kritizovala jsem policejní reorganizaci. Nesouhlasila jsem ani s trapnou zprávou vyšetřovací komise, raději jsem se vypnula a při hlasování odešla. Je skandál, jakým způsobem komise otočila celou věc do protisměru – proti státním zástupcům,“ uvedla Benešová, která dříve zastávala funkci nejvyšší státní zástupkyně.

Dobré vztahy s Hradem

Vedení sociální demokracie se nezamlouvá ani to, že má Benešová blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi. Zpracovávala pro něj mimo jiné analýzu o reorganizaci policie a byla i mezi tisícovkou pozvaných do Španělského sálu, kde v březnu Zeman oznámil svůj záměr opět kandidovat na post hlavy sátu.

Miloš Zeman a Marie Benešová
Zdroj: ČT24

Podle Benešové ale nejde jen o vztahy s Hradem. „Nepodpořila jsem ani lex Babiš. Přišlo mi úplně scestné, abychom s ním jako s partnerem uzavřeli vládní koalici a na druhé straně mu dělali skrčky. Navíc si myslím, že celý lex Babiš je protiústavní a jde proti evropskému právu, o čemž jsem pro prezidenta opět vypracovala analýzu,“ řekla Lidovým novinám.

Do konfliktu se podle svých slov dostala i tím, že zastupuje právníka Karla Muzikáře v kauze Beretta. Policisté měli údajně na advokáta vyrábět účelové materiály, které ho měly kriminalizovat. Důvodem byla arbitráž mezi Českými drahami a Škodou Transportation. „Znelíbila jsem se zástupci Škodovky a kamarádovi premiéra Radkovi Pokornému,“ poznamenala Benešová.

Benešová: Sobotkovi zbudou držeči vlečky

Za ČSSD už proto znovu Marie Benešová kandidovat nechce. Na konci volebního období končí i s politikou a bude se dál věnovat jen advokacii: „Práci jsem dělala ráda, ale k tomu, abych ji i nadále dělala s oblibou, bych potřebovala politiku dělat se slušnými lidmi. Ti slušní se ze strany vytrácejí a s neslušnými spolupracovat nechci… Sobotkovi zbudou kývači a držeči vlečky, kteří by se mimo sněmovnu neuživili.“

Sociální demokracie tak podle Benešové zničila vnitrostranickou opozici a směřuje k drtivé volební prohře. „Nevím, jaké má vedení ČSSD poradce, ale stačí selský rozum, abyste pochopili, že kampaň sociální demokracie je zatím vedena velmi špatně,“ dodala.

Narodila se 17. dubna 1948, vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Přes dvacet let působila jako okresní prokurátorka v Kladně, od roku 1992 pak na Generální prokuratuře, později Vrchním státním zastupitelství.

V letech 1999–2005 byla nejvyšší státní zástupkyní. Z postu byla odvolána na žádost ministra spravedlnosti Pavla Němce, který tvrdil, že Benešová se více než jako nezávislá žalobkyně chovala jako představitelka politické strany. Na údajné propojení Benešové s ČSSD poukazoval i prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Poté se věnovala advokátní praxi, od roku 2012 ve vlastní advokátní kanceláři Benešová-Beránek-Blaha. Na konci roku 2007 vstoupila do ČSSD, byla stínovou ministryní spravedlnosti a později odbornou mluvčí ČSSD pro boj s korupcí a místopředsedkyní strany.

V prosinci 2007 na sebe upozornila výrokem, v němž tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce či místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru označila za součást „justiční mafie“ a obvinila je z ovlivňování některých případů.

V první přímé prezidentské volbě podporovala Miloše Zemana, přestože ČSSD měla jako kandidáta Jiřího Dienstbiera. Zeman si ji poté vybral do svého poradního týmu.

V roce 2013 se stala ministryní spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ji kvůli tomu vyzval k odchodu ze strany, Benešová to odmítla. Pod hrozbou vyloučení však své členství přerušila. Na podzim téhož roku pak kandidovala už jako nestranička za ČSSD v Ústeckém kraji a byla zvolena poslankyní. V roce 2017 oznámila, že v politice končí.

Marie Benešová
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN