Babiš: „V každé straně jsou lidé, kteří jsou poctiví.“ Vládu s podporou komunistů si ale představit neumí

Andrej Babiš hostem Události, komentářů (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce vyhrát říjnové volby do sněmovny, řekl o víkendu delegátům sněmu. A průzkumy označují ANO za hlavního favorita. V Událostech, komentářích se proto řešila případná povolební koalice. Babiš si podle svých slov neumí představit povolební spolupráci s komunisty nebo SPD Tomia Okamury. Jinak jsou prý ale v každé straně lidé, se kterými se dá domluvit.

„V každé straně jsou lidé, kteří jsou poctiví, kteří chtějí pro naši zemi dobré věci, a potom jsou tam zase jiní, kteří jsou tam dlouho, kteří si dobře rozumí a mají asi jiné zájmy,“ prohlásil Andrej Babiš ohledně případné povolební spolupráce. 

Ve vysílání ČT se vymezil zejména vůči premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi: „Je třeba diferencovat, kdo je dneska v politice. Máme tu hnutí STAN, máme novou KDU – potom, co pan Kalousek půlku vzal a udělal ten obchod s panem Gazdíkem. Máme téměř novou ODS a dnes jsou historicky nejvíc v politice pánové Sobotka a Kalousek,“ tvrdí Babiš. 

Podle něj to na politické scéně vypadá, že všichni útočí na hnutí ANO. První polovinu vládního období to byla podle Babiše opozice, po krajských volbách už si prý koalice vystačí sama. „ČSSD mě označila za oligarchu nebo ohrožení demokracie,“ dodal ministr financí. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Případnou povolební spolupráci s ČSSD ale vyloučit nechtěl: „Já bych to nechal na voličích, myslím, že je to předčasné. Koalice se vždy dělají po volbách.“ I uvnitř ČSSD jsou podle něj lidé, se kterými se domluví: „Máme nového ministra zdravotnictví, který se mnou začal úplně jinak komunikovat. Našli jsme shodu na státních pojištěncích. Je to všechno o lidech,“ dodal Andrej Babiš. 

Babiš: Neumím si představit spolupráci s KSČM nebo SPD

S kým prý ale hnutí ANO do vlády nikdy nepůjde, jsou komunisté. A to i přesto, že po krajských volbách ANO a KSČM zvažovaly spolupráci v Ústeckém kraji: „Po krajských volbách jsme se snažili domluvit spolupráci s hejtmanem Bubeníčkem, dokonce jsem se také angažoval. Protože kraje jsou průtokáč, kde proteče 166 miliard. A v podstatě nedělají žádnou zásadní politiku. Tam jsme v tom neviděli problém, ale my určitě s KSČM do vlády nikdy nepůjdeme,“ tvrdí předseda hnutí ANO. 

V Událostech, komentářích nepřímo vyloučil i skrytou vládní podporu komunistů: „S KSČM máme úplně jiný program a já si to jako neumím představit.“

Člověk, který dělal vždy za svoje, a ne za cizí, tak my máme takový genetický instinkt, že šetříme. To ti tradiční politici ne moc umí.
Andrej Babiš
předseda hnutí ANO

Podobně se Babiš vyjádřil i k případné povolební spolupráci se stranou SPD: „Pan Okamura má některé věci, které se nám můžou líbit, jako přímá demokracie, přímá volba starostů nebo zákon o referendu. Ale neumím si to dobře představit, jak bychom mohli spolu fungovat.“

Babiš: Když budou všichni platit daně, můžeme je snižovat

Obě v průzkumech nejsilnější strany už zveřejnily některá daňová lákadla z předvolebního programu. Zatímco ČSSD chce zavést progresivní daň, kde by si lidé s nižšími příjmy polepšili, u těch s vyššími by ale došlo ke zvýšení daně. Hnutí ANO naopak zvyšování daní odmítá.

„Já jsem vždy říkal, že chci daně vybírat, proto jsem dovezl věci, které tady nikdy nebyly, jako daňová kobra, kontrolní hlášení nebo EET. A vybírání se nám daří, takže není důvod. Stát má obrovské rezervy v efektivnosti, v hospodárnosti,“ prohlásil Babiš s tím, že je v Česku například mnoho ministerstev. 

„A pak je samozřejmě prostor ještě dovybrat daně. I teď za dva měsíce vidím, že máme vybráno víc než minulý rok. Když budou všichni platit daně, samozřejmě je můžeme snižovat,“ dodal ministr financí. 

Zároveň kritizoval daňové plány sociálních demokratů: „Nám se samozřejmě nelíbí, že ČSSD říká, že všichni, co mají nad 50 tisíc, tak jsou bohatí a ty je potřeba danit. Ten nápad 32 procent je neuvěřitelný – ze superhrubé mzdy je to 43 %,“ uzavírá předseda hnutí ANO.