Bělobrádek: Babiš se staví do role chudáčka a mučedníka, aby ho lidé litovali

Bělobrádek: Babiš se staví do role chudáčka, kterému všichni ubližují (zdroj: ČT24)

Předseda ANO Andrej Babiš má ve svém hnutí extrémní pravomoci, které v klasických demokratických stranách nejsou zvykem. V pořadu Devadesátka to řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Šéfovi ANO vytkl v rámci koalice špatnou komunikaci. Staví se podle něj také do role mučedníka, aby ho lidé litovali. To, že chce Babiš v podzimních volbách kandidovat z posledního místa, pak předseda KDU-ČSL označil za pokrytecké.

„Hnutí ANO je významně založeno na Andreji Babišovi jako osobnosti. Ostatní dobrovolně dávají do jeho rukou extrémní pravomoci, které v demokratických klasických stranách nejsou zvykem,“ řekl Bělobrádek.

Babiš na víkendovém sjezdu svůj post přesvědčivě obhájil, když dostal 195 z celkových 206 platných hlasů. Svou roli navíc upevnil i změnou stanov, která mu mimo jiné umožňuje rozhodovat o složení kandidátek na všech úrovních. 

„Většinou si vždy můžete schválit to, co uznáte za vhodné, je ale velmi zvláštní, aby byla moc koncentrována v takovém množství do jednoho centra. Spíš mi to připomíná ruskou doktrínu takzvané řízené demokracie,“ poznamenal Bělobrádek v pořadu Devadesátka.

S blížícími se volbami je situace na politické scéně stále napjatější. Ostře proti sobě vystupují i koaliční sociální demokraté a hnutí ANO. Babiš často poznamenává, že je proti němu vedena kampaň.

Ó náš báťuška car

Podle Bělobrádka má ale ministr financí někdy trochu stihomam: „Staví se do role chudáčka, mučedníka, kterému všichni ubližují, aby ho lidé litovali a říkali si: ‚Všichni mu ubližují a rozšlapávají mu bábovičky. Kdyby tam byl chudáček sám, dal by to tady všechno do pořádku. Ó náš báťuška car.'“

S předsedou ANO je přitom podle Bělobrádka občas těžké se v koalici na něčem domluvit. „Je na vás sprostý, nemá vůli se s vámi bavit a potom přijde a natvrdo řekne: ‚Takhle to chci.' Pak se diví, že nějak dopadne hlasování.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Babiš na víkendovém volebním sjezdu hnutí řekl, že chce v podzimních volbách kandidovat z posledního místa ve středních Čechách. Bělobrádek to označil za pokrytecké: „Ten, kdo je poslední na kandidátce, nebývá na billboardech. Pokud je pan Babiš takový frajer, tak nebude na billboardech ani na propagačních materiálech. Potom by to bylo určitě zajímavé. Jinak je to trochu pokrytecké.“

Předseda ANO rovněž na sněmu navrhl, aby sněmovna měla jen 101 poslanců, místo dosavadních 200. Snižování počtu zákonodárců je podle šéfa lidovců na diskusi. Razantní omezení by ale podle něj vedlo k tomu, že menší názorové proudy by měly menší šanci se do sněmovny dostat.

„101 poslanců je jedno z možných řešení, ale pak by se musel změnit celý ústavní systém a systém volebních obvodů,“ řekl Bělobrádek a ironicky dodal, že při velikosti Babiše by ale ve sněmovně mohl být pouze on. 

Při velikosti Andreje Babiše by stačil pouze jediný poslanec a to by byl on. Ten by všechno zařídil.
Pavel Bělobrádek

Současný volební systém do sněmovny nicméně označil Bělobrádek za nespravedlivý. I při překročení pětiprocentní hranice nutné pro vstup do sněmovny se může stát, že strana nebude mít žádného poslance: „V Karlovarském kraji potřebujete myslím přes patnáct procent, abyste měli poslance, ve Středočeském vám naopak stačí jen čtyři.“

Za možný označil Bělobrádek i Babišův návrh, aby měl poslanec jen dvě volební období, tedy stejně jako prezident: „Na druhou stranu poslanec získává působením ve sněmovně i zkušenosti. To, že tam někdo sedí dlouho, je především vizitka voličů a to je demokracie,“ uvedl šéf KDU-ČSL.

Tři funkce jako Čunek by Bělobrádek nezvládl

Volební sjezd čeká letos v květnu i lidovce. Spekulovalo se o tom, že by se mohl o post předsedy ucházet například zlínský hejtman Jiří Čunek. Bělobrádek ale zatím podle svých slov o žádném protikandidátovi neví.

Čunek nicméně čelí kritice, že vedle postu hejtmana je i senátorem a starostou. „Pokud ho lidé chtějí a zvolí si ho, tak asi ví proč… Nevidím v tom nic nemorálního, pokud to člověk zvládá. Já bych to nezvládl,“ uvedl předseda lidovců.

Jiří Čunek
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

KDU-ČSL nyní se Starosty řeší, zda spolu budou na podzim kandidovat. Rozhodnutí by podle Bělobrádka mělo padnout počátkem března: „Ať už budeme kandidovat společně, nebo samostatně, tak předpokládám, že budeme mít velmi úzké kontakty.“

Výsledky podzimních voleb pak Bělobrádek odhadovat nechtěl. Často podle něj dopadnou úplně jinak, než naznačovaly průzkumy: „Máme před sebou ještě několik měsíců a mnohé se může ještě změnit.“