Koaliční spor prosákl i do schvalování zákonů

Události ČT: Koaličním řadám vládne opoziční duch (zdroj: ČT24)

Spory v koalici dopadly i na schvalování zákonů ve sněmovně. Kvůli nevoli hnutí ANO stáhnul ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ze závěrečného schvalování návrh na zavedení elektronických občanských průkazů. Chovanec za tím vidí odezvu debaty o závěrech sněmovní komise, která se zabývala reformou policie. Naproti tomu ministr spravedlnosti Robert Pelikán úplně stáhnul svůj návrh změn v systému státních zastupitelství.

„Chápu přístup poslanců sociální demokracie. Protože je to jejich ministr, jsou loajální a budou asi pro tohle hlasovat,“ řekl poslanec ANO Ivan Pilný, podle něhož nepatří občanské průkazy s elektronickým čipem, který není bezkontaktní, do tohoto století. Pilný dokonce žádal zamítnutí návrhu.

Ministr Chovanec považuje návrh na zamítnutí vládního zákona z úst vládního poslance za porušení koaliční smlouvy. „Já nevím, jak se na této debatě projevila včerejší debata o reorganizaci policie. Kolegové z ANO mi samozřejmě řeknou, že vůbec. Já si tomu dovolím nevěřit,“ prohlásil.

Atmosféra v koalici poslední dobou houstne

Spory z poslední doby přiživil postoj ČSSD podporující výzvu sněmovní vyšetřovací komise, aby vláda omezila pravomoci státních zástupců. Stále žhavý je spor o to, zda se ministr financí Andrej Babiš (ANO) dostatečně vypořádal s novým zákonem o střetu zájmů tím, že převedl svůj Agrofert do svěřenského fondu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se rovněž na svém Facebooku velmi expresivně vyjádřil k nejasnostem okolo dluhopisů Agrofertu, které nakoupil sám Babiš. Podle ministerského předsedy se Babiš chová pokrytecky, když inkasuje peníze z dluhopisů Agrofertu, aniž je zdanil, a zároveň se tváří, že bojuje s daňovými úniky.

Pana premiéra jsem nikdy neslyšel ani zvednout hlas, natož použít sprosté slovo. Na komunikaci slovy, která pan vicepremiér (Babiš) používá na každé jednání vlády, přistoupil proto, aby pan vicepremiér pochopil, co říká. Ministr financí totiž dělá, že nerozumí, co se mu vytýká. V tomto výjimečném případě to bylo na místě.
Roman Váňa
poslanec ČSSD

S tím, že současné spory ale neohrozí další schvalování zákonů, souhlasí všechny koaliční strany. V příštím týdnu se kvůli tomu sejde koaliční rada. „Oni vlastně mluví do médií, nám to neřeknou za stolem, že bychom šli do hospody a vyříkali si to jako chlapi. Když se potom potkáme, tak se tváří, jako že se nic neděje,“ komentuje svůj pohled na koaliční partnery Babiš.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola upozorňuje, že drtivá většina koaličních zákonů prošla legislativním procesem. U kterých převládly problémy, selhala podle něj komunikace. Nevidí to ale rozhodně jako koaliční krizi a vláda podle něj předčasně neskončí. „V těžkých chvílích, když se někdy naše vztahy vyostřily, dokázali jsme vždy dospět ke konsensu,“ je přesvědčen Mihola.

KSČM žádá rozpuštění sněmovny

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je dění v Poslanecké sněmovně alarmující, když se koaliční strany napadají navzájem. „Uvnitř koalice jsou tak silné rozpory, že tato sněmovna nebude schopná přijímat nic potřebného pro občany České republiky,“ řekl Filip České televizi.

Místopředseda ODS Martin Kupka považuje expresivní výpad premiéra Sobotky za pouhou hru bez konkrétních činů, které by měly následovat. „Pan premiér si zanadával, to jsme se dozvěděli. Ale že by z toho vůči Andreji Babišovi vyvodil něco skutečně hmatatelného, obávám se, že toho se nedočkáme,“ podotkl.

Šídlo: Začíná horká fáze předvolební kampaně. ČSSD ukáže, že se nepoučila

Podle komentátora Seznam Zpráv Jindřicha Šídla začíná horká fáze kampaně před podzimními sněmovními volbami. Složitou situaci má před volbami ČSSD, protože předseda Bohuslav Sobotka je jediný, kdo se přihlásil o kandidaturu na předsednické křeslo, o kterém budou sociální demokraté rozhodovat na jarním volebním sjezdu. „Jde do boje, který se bude velmi těžce vyhrávat,“ soudí komentátor.

Má za to, že na sjezdu se sociální demokraté o post předsedy pohádají. „Ten sjezd bude plný emocí, navíc je to v den, kdy Miloš Zeman oznámí, zda bude znovu kandidovat na prezidenta, což tomuto sjezdu nastaví agendu. Potrvá tedy velmi dlouho, budou se tam dohadovat o místopředsednické funkce, zvolí Bohuslava Sobotku, já si myslím s 55 procenty, a ukáží, že se z ničeho z roku 2013 vůbec nepoučili,“ odhaduje brzký vývoj v ČSSD Jindřich Šídlo.