Poslanci kývli na vyšší příspěvky pro zdravotně postižené, občanky s čipem narazily

Poslanci v pátek schválili vyšší příspěvky zaměstnavatelům na platy lidí se zdravotním postižením. Naopak normu, která počítala s plošným zavedením občanských průkazů s čipem, vrátili poslanci do druhého čtení. Podle kritiků by stát vydal stovky milionů za zastaralou technologii.

Příspěvek na zaměstnávání lidí se zdravotním pojištěním vzroste z nynějších 8800 korun na 9500 Kč. Růst souvisí se zvýšením minimální mzdy, pokud by se příspěvky nezvýšily, tak by se zaměstnavatelé potýkali s růstem osobních nákladů: 

„Všichni, kdo zaměstnávají zdravotně postižené v chráněných dílnách, by se ocitli v situaci, kdy by museli některé pracovníky propustit,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Příspěvky zaměstnavatelům zákonodárci zvýšili i loni, a to o 800 korun.

Nárok na tyto příspěvky mají zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají na chráněných pracovních místech více než polovinu lidí se zdravotním postižením z celkového počtu pracovníků.

Vedle toho mohou zaměstnavatelé dostávat také dotaci až 2700 korun měsíčně na další náklady související se zaměstnáváním lidí se zdravotním postižením. V případě zaměstnávání zdravotně znevýhodněných lidí činí příspěvky až 5000 korun na plat a až 1000 korun na další náklady.

Plošné zavedení občanských průkazů s čipem narazilo

Naopak novelu o občanských průkazech vrátili poslanci do druhého čtení. Předloha počítá s plošným zavedením průkazů s čipem, což má zjednodušit třeba přístup do různých systémů státní správy. Řada poslanců ale k návrhu měla výtky, podle kritiků dá stamiliony za starou technologii. 

Vrácení normy do druhého čtení navrhl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), aby o ní mohli poslanci ještě dál diskutovat a případně podat celkový pozměňovací návrh. Za vládním návrhem ale ministr stojí. „Technologie je konzervativní, aby stát mohl zajistit bezpečnost přenosů dat,“ zdůraznil.  

Vydávání občanských průkazů
Zdroj: ČT24

Naopak Jan Pilný (ANO) žádal rovnou zamítnutí celé novely,  nelíbí se mu, že průkaz by neměl právě bezkontaktní čip. „Snažíme se zavádět za stovky milionů korun technologii minulého století. Nemá to absolutně žádný smysl,“ tvrdil Pilný. 

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil jeho argumenty za rozumné. „Pořizujeme si něco, co nám k ničemu nebude. Je to takový výstřel do tmy,“ uvedl Stanjura. Naopak ministr vnitra Chovanec varoval v případě bezkontaktního čipu před možným zneužíváním identity lidí.

Vydávání občanek s čipem má být zdarma

Předloha předpokládá, že by se průkazy s čipem stejně jako teď obyčejné doklady vydávaly zdarma, ne za 500 korun. Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Lidé by tak mohli dokumenty podávat přímo z domova. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.