V opakovaných senátních volbách na Mostecku zvítězila Dernerová

Lékařce Aleně Dernerové z neparlamentních Spojených demokratů se na Mostecku podařilo obhájit senátorský mandát i v opakovaných volbách. Hned v prvním kole ji podpořilo pětapadesát procent voličů. V říjnovém hlasování uspěla pod hlavičkou Severočechů, k novým volbám ale vedl spor o její stranickou příslušnost.

Po sečtení více než 99 procent hlasů se pro Dernerovou vyslovilo bezmála pětapadesát procent voličů, což kandidátce Spojených demokratů – Sdružení nezávislých zajistilo hned v prvním kole křeslo v horní komoře. Na druhém místě se se ziskem necelých šestnácti procent hlasů umístil bývalý hokejista Jiří Šlégr, který kandidoval v barvách sociálních demokratů.

Myslela jsem si, že vzhledem k vyššímu počtu uchazečů o senátorský mandát budou dvě kola. Jsem opravdu velmi mile překvapená. Děkuji všem, kteří k volbám šli a hlas mi dali. Je to neuvěřitelné.
Alena Dernerová
senátorka za Mostecko

Opakované hlasování doprovázela velmi nízká účast, o šestiletém senátorském mandátu rozhodlo jen dvanáct procent voličů (necelých jedenáct tisíc odevzdaných lístků); k urnám přitom mohlo přijít devadesát tisíc oprávněných voličů. Při podzimních volbách přišlo k prvnímu kolu 25,81 procenta voličů (konalo se souběžně s krajskými volbami), u druhého bylo už pouze 10,73 procenta voličů. 

Za opakováním stály spory uvnitř Severočechů

Opakování voleb nařídil Nejvyšší správní soud, který vyhověl třem stížnostem na řádné podzimní volby. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát podle soudu chyboval, když nereagoval na odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková. Mostecký magistrát ale tento krok nereflektoval a Dernerovou nevyškrtl.

Kromě Dernerové a Šlégra se o post senátora ucházel ještě lékař Jiří Biolek (STAN), ředitel základní školy Roman Ziegler (ANO) a za TOP 09 stavbař Zbyněk Vodák. Za stranu Zdravého rozumu kandidoval aktivista za práva otců Jiří Fiala. Komunisté znovu vyslali do boje Josefa Néteka, ODS Libuši Hrdinovou a Řád národa Jiřího Siebera.

V jakém (a zda vůbec v nějakém) senátorském klubu Dernerová nyní zakotví, zatím netuší. „Zatím nevím. Byli lidé, kteří mě velmi intenzivně podporovali, a zvažuji, že zakotvím tam. Ale momentálně možná budu neukotvená nějakou dobu. Musím si to rozmyslet, je to velmi čerstvé,“ řekla.

Osmapadesátiletá rodačka ze zaniklé obce Kopisty na Mostecku vystudovala Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze a atestovala se jako dětská neuroložka, pracovala v mostecké nemocnici.

Do širšího povědomí veřejnosti se dostala jako kritička vedení Ústeckého kraje kvůli nákupům zdravotnické techniky a hospodaření krajského zdravotnictví. Poté, co jí bylo kvůli této kritice doporučeno opustit nemocnici, si otevřela vlastní neurologickou praxi. Za svůj postoj obdržela v roce 2010 Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost od Nadace Charty 77 a Cenu České lékařské komory za statečnost.

Zakázkami pro společnost Krajská zdravotní, které byly podle Dernerové nevýhodné a předražené o desítky milionů korun, se zabývala policie a kauza doputovala až k soudu. Státní zástupce obžaloval pět bývalých i současných manažerů společnosti, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Údajně způsobili škodu 120 milionů korun.

Alena Dernerová
Zdroj: ČT24