Hlásíte se k odkazu Charty? Podpořte čínský disent, vyzvali chartisté ministry

K podpoře lidských práv v Číně vyzvalo českou vládu více než 160 původních signatářů Charty 77. Míní, že by mělo Česko podpořit zejména vězněného nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa. Chartisté svou výzvou zareagovali na vládní prohlášení, která se u příležitosti 40. výročí Charty 77 jednomyslně přihlásila k boji o lidská a občanská práva.

Kritice za údajně nedostatečnou podporu lidských práv v zahraničí čelila česká vláda od části signatářů již během slavnosti ke 40. výročí Charty 77. Totéž zopakovalo přes 160 signatářů někdejší výzvy komunistickému režimu v aktuálním dopisu premiéru Bohuslavu Sobotkovi a jeho kabinetu.

„Charta 77 dokázala čelit v období komunistického režimu masivním represím zejména díky zájmu zahraniční veřejnosti,“ píše se v dopise, který zdůrazňuje především roli vlád demokratických zemí. Ty na diplomatické úrovni protestovaly proti porušování lidských práv v Československu a věnovaly pozornost i jednotlivým případům. „Bez této podpory by komunistický režim Chartu 77 v tichosti zlikvidoval,“ upozornili chartisté.

Konkrétně poukázali na Čínu, která vězní mimo jiné básníka, literárního kritika a nositele Nobelovy ceny za mír z roku 2010 Liou Siao-poa. Ve vězení je za to, že v roce 2009 sepsal petici, která žádala ukončení vlády jedné strany v zemi. Podle režimu se tak dopustil podvracení státní moci. „I pouhý veřejný projev zájmu o jeho osud bude pro něj znamenat velké povzbuzení. Pro českou veřejnost to bude dokladem, že své prohlášení myslíte vážně,“ uvádějí autoři dopisu.

Podepsali ho mimo jiné politolog Daniel Kroupa, který projev v podobném duchu přednesl již před časem v Lucerně. Připojili se k němu například pražský biskup Václav Malý, filozof a bývalý ministr školství Jan Sokol, psycholožka Dana Němcová, spisovatel a někdejší ministr kultury Milan Uhde, herečka Vlasta Chramostová, socioložka Jiřina Šiklová, vrchní zemský rabín Karol Sidon či bývalý ministr zahraničních věcí a obrany Alexandr Vondra.

Vláda se k tradicím zápasu Charty 77 o lidská práva jednomyslně přihlásila 9. ledna. Ministři společně prohlásili, že si váží všech obětí represí souvisejících s Chartou. „Bez odvážných postojů, vytrvalého úsilí a leckdy utrpení jejích signatářů bychom museli k dnešní podobě státu projít mnohem obtížnější cestu,“ uvedli ministři.