Veterináři utratili kvůli ptačí chřipce drůbež u chovatele v Libějovicích

Veterináři během úterý utratili 96 kusů drůbeže v Libějovicích na Strakonicku, kde se objevilo druhé ohnisko ptačí chřipky na jihu Čech. Utracení se ale týkalo jen slepic a kachen, chovaných holubů a papoušků se nedotklo, protože byli lépe zabezpečeni. První ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji se objevilo v minulém týdnu v Chotčinách na Táborsku. V úterý také testy potvrdily ptačí chřipku u mrtvé labutě, která byla nalezena v Praze na Střeleckém ostrově.

Veterináři zatím v Libějovicích nemuseli přistoupit k plošnému utrácení zvířat uvnitř ochranného pásma. Během úterka ale prověřovali další chovy v okolí ohniska. Navíc se kousek od česko-rakouských hranic v Gmündu objevilo další ohnisko nákazy: zda se nějak dotkne i Jihočeského kraje, bude jasné ve středu, kdy rozhodnou veterináři o dalším postupu.

Poblíž farmy v Libějovicích jsou přitom velkochovy s desítkami tisíc kusů drůbeže. Sídlí zde i potravinářská společnost Vodňanské kuře. Holding Agrofert už v pondělí ujišťoval, že ho ptačí chřipka nikterak nezasáhla a produkci neomezí. Zpřísnila se ale hygienická opatření. „Na příjezdu a odjezdu jsou všechna vozidla dezinfikována, projedou dezinfekční rohožkou. Ale přímo výrobu jako takovou to neovlivňuje,“ dodal mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Veterináři zasahovali v Libějovicích, nedaleko hranic další nákaza (zdroj: ČT24)

V celém Česku je aktuálně sedm ohnisek nemoci, na naše území také částečně zasahuje ochranná a dozorová zóna z Polska, kde se objevilo ohnisko těsně u hranic. Většina ohnisek v Česku je na jižní Moravě, jedno je v Lázních Toušeň ve Středočeském kraji. Celkem už veterináři utratili přes 13 tisíc ptáků.

Už o víkendu také veterináři potvrdili nemoc u volně žijící labutě u Pražské tržnice v Praze 7. V úterý pak testy prokázaly virus i u labutě nalezené u pražského Střeleckého ostrova. U volně žijících ptáků je podle odborníků prakticky nemožné šíření nákazy zabránit. 

Kvůli nákaze platí plošný zákaz pořádání výstav ptáků a komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta. Ptačí chřipka se v Česku znovu objevila téměř po deseti letech, nákaza je také v dalších evropských zemích. Jde ale o typ viru, u kterého nebyl zaznamenán přenos na člověka.

  • Podtyp ptačí chřipky H5N8 se poprvé objevil v roce 1983 v Irsku, v současné podobě pak u drůbeže v Číně v roce 2009.
  • V lednu 2014 byl diagnostikován v Jižní Koreji na kachních farmách a u divokých ptáků, následně se objevil i v Japonsku a Číně. V listopadu téhož roku ho zjistili i v Evropě – v Německu, Nizozemsku, Británii a Bulharsku.
  • Typ H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. Známé jsou tři varianty viru H5N8 – liší se například tím, po jak dlouhé době se nemoc u zvířat projeví a kdy uhynou.
  • Ptačí chřipka se v roce 2016 objevila v Německu, Rakousku, Francii, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila na jihu země.