Ptačí chřipka má další dvě ohniska, padnou další stovky ptáků

UDÁLOSTI: V Česku roste počet ohnisek ptačí chřipky (zdroj: ČT24)

Ptačí chřipka již má v Česku pět ohnisek a nezůstává jen na jižní Moravě. Dvě nová ohniska, která potvrdili veterináři, jsou jednak sice v jihomoravském Brodě nad Dyjí, ale také v Lázních Toušeň ve středních Čechách. Oba chovy veterináři utratí, v toušeňském půjde asi o 700 ptáků.

V posledních dnech nalezli veterináři v Česku tři ohniska ptačí chřipky – v Ivančicích, Moravském Krumlově a v ivančické části Letkovice, ke kterým nyní přibylo čtvrté jihomoravské a první středočeské.

Veterináři likvidují stovky ptáků v nových ohniskách

V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku se nemoc objevila v malochovu drůbeže společnosti Vinofrukt. „Tamní chovatel má 90 slepic a 50 perliček,“ upřesnil Petr Majer ze Státní veterinární správy. V Lázních Toušeň v okrese Praha-východ dostala chřipku husa z chovu, ve kterém je asi 700 zvířat různých druhů. „Místo se skládá ze dvou stanovišť vzdálených asi pět set metrů,“ upřesnil ředitel středočeské veterinární správy Otto Vraný.

Všechny ptáky ze zasaženého chovu se chystají veterináři utratit. Nejdříve udělají přesnou evidenci, následovat bude likvidace zvířat, pak bude pokračovat monitoring okolí včetně zjišťování, jestli jsou v obci hlášena další úmrtí ptáků. V neděli odpoledne by měli veterináři také znát subtyp nákazy. 

V neděli začne utrácení chovu i v Brodě nad Dyjí. Není zatím jisté, zda budou veterináři utrácet i další ptáky. Podle starostky Pavly Norkové má v Brodu mnoho lidí doma drůbež. Veterinární správa zatím nerozhodla, zda odstraní i drobné chovy, jak se stalo v Moravském Krumlově a Ivančicích a okolí. „Teprve to budeme řešit, ale pokud se vyskytnou další ohniska, bude řešení pravděpodobně stejné,“ uvedl ředitel jihomoravské krajské veterinární správy Jaroslav Salava. 

V Krumlově pokračuje utrácení, majitelé brání své slepice

V Ivančicích a Moravském Krumlově začali veterináři zasažené chovy likvidovat v pátek. Práci zatím nedokončili, pokračovat budou ještě v neděli. V Moravském Krumlově se na likvidaci drůbeže podílí 120 lidí. „Hasiči obchází v ochranných oblecích dům od domu a sváží to veterinářům, kteří jsou na místě, kde se to plynuje,“ upřesnil mluvčí jihomoravského hasičského sboru Jaroslav Mikoška. Postup veterinářům komplikuje mráz, ve kterém jim zamrzají lahve s oxidem uhličitým.

Standardně se při výskytu ptačí chřipky vytyčí tříkilometrová ochranná zóna a desetikilometrová dozorová. V ohnisku se potom všichni ptáci utrácejí. Někteří lidé však své slepice brání. „Vím, že jsou stoprocentně zdravé. Nevím, proč bych je měla dávat,“ odmítla odevzdat svoji drůbež majitelka drobnochovu z Moravského Krumlova. Podle Petra Kučinského ze Státní veterinární správy ale za to hrozí pokuta, v případě drobnochovu až padesátitisícová.

Stát má na kompenzace 30 milionů

Naopak ti, kteří o své ptactvo přijdou, mohou žádat o náhradu. „Všichni chovatelé, jejichž drůbež byla či bude nuceně utracena, mohou následně zažádat o finanční kompenzaci od státu, na kterou mají nárok,“ ujistil mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. Chovatelé však musí o náhradu požádat do šesti týdnů od likvidace opeřenců. Ministerstvo zemědělství má na kompenzace připraveno 31,3 milionu korun. Až po měsíci uplyne ochranná lhůta, mohou si lidé pořídit nové slepcie.

Ptačí chřipkou je v Evropě postiženo 17 zemí. Mezi zasaženými zeměmi jsou kromě České republiky Německo, Rakousko, Chorvatsko, Dánsko, Finsko, Francie, Řecko, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie.

I když je současná forma viru podle Petra Majera vysoce patogenní pro ptáky, přenos na člověka nebyl doposud zaznamenán. Jde o ptačí formu chřipkových virů, ke kterým není člověk příliš vnímavý. Veterináři ptáky v ohnisku přesto utrácejí v obavě z případné mutace viru, která by následně mohla zdraví lidí ohrozit.

  • Podtyp ptačí chřipky H5N8 se poprvé objevil v roce 1983 v Irsku, v současné podobě pak u drůbeže v Číně v roce 2009.
  • V lednu 2014 byl diagnostikován v Jižní Koreji na kachních farmách a u divokých ptáků, následně se objevil i v Japonsku a Číně. V listopadu téhož roku ho zjistili i v Evropě – v Německu, Nizozemsku, Británii a Bulharsku.
  • Typ H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. Známé jsou tři varianty viru H5N8 – liší se například tím, po jak dlouhé době se nemoc u zvířat projeví a kdy uhynou.
  • Ptačí chřipka se v roce 2016 objevila v Německu, Rakousku, Francii, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila na jihu země.