Adventní kalendář ČT:D. Na Vánoce děti vyrážejí "párou" ze zasněženého nádraží

Jako každý rok si děti a jejich rodiče mohou krátit čekání na Ježíška u adventního kalendáře na internetovém portálu „Déčko“ České televize. Tentokrát se ocitají na zasněženém nádraží, kde na ně každý den čeká nové překvapení. Tvůrci se tentokrát nechali inspirovat obrázky a fotografiemi z Harryho Pottera, které se ve filmech v albech pohybují.

Na nádražním nástupišti je dvacet čtyři pohyblivých postaviček. Když na ně návštěvník webu klikne, může hrát hry nebo sledovat vánoční pohádky. Na rozdíl od kalendáře papírového se však políčka neuzavírají, a proto se děti mohou k oblíbeným činnostem vracet.

Podle vedoucí dětského webu České televize Štěpánky Sunkové najdou děti v kalendáři například hry k novým pohádkám ČT, komiks s adventním příběhem nebo hru Volání divočiny. „Děti si budou moci procvičit barvy s Michalem anebo se dozvědí víc o tom, jak se slaví Vánoce jinde v Evropě,“ dodává Sunková.

Vánoční pohlednice
Zdroj: ČT24

Hlasy postavičkám propůjčily známé osobnosti jako Vojtěch Dyk, Petr Rychlý nebo Veronika Freimanová. Zajímavostí je, že hlášení o odjezdech vlaků namluvil herec Václav Knop, kterého cestující opravdu mohou slyšet na českých nádražích.

Práce na projektu začínají každoročně v létě, kdy se vymýšlejí návrhy prostředí a příběh. „Snažíme se, aby kalendář byl každý rok originální. Hledali jsme prostředí, které by znázorňovalo poetickou atmosféru Vánoc a napadlo nás nádraží,“ uvedla Sunková.

Následně se při konkurzu vybírá výtvarník, který by se zhostil podoby kalendáře. „Oslovovali jsme pět nebo šest ilustrátorů. Nakonec jsme se rozhodli pro Martina Sodomku,“ dodává šéfka dětského webu.

Každý den na návštěvníky také čeká například nová písnička v sekci Gramofon nebo vysvětlení jedné z vánočních tradic. Díky kalendáři získají diváci také inspiraci k vánočnímu tvoření, dokonce mají možnost zasoutěžit si ve hře ke štědrovečerní pohádce Pravý rytíř.

Tradice adventních kalendářů trvá na webu České televize už šest let. „První ročník vznikl jako spontánní nápad někdy v listopadu, kdy jsme kalendář začali připravovat,“ vzpomíná Sunková. Jak ale dodává, děti i dospělí se na adventní kalendáře každoročně v ČT ptají už od září.

Zájem o kalendář dokládají i milionové návštěvy. „Strašně nás zarazil velký zájem a nadšení dětí, pro které byl kalendář primárně vytvořen. Příjemně nás však překvapila i pozitivní reakce dospělých, seniorů a krajánků z různých zemí světa“ říká Sunková.

Komiks o Ježíškovi
Zdroj: ČT24

„Před dvěma roky nás kontaktovala jedna paní z Japonska, které se kalendář velice zalíbil. Letos nám němčinou a lámanou češtinou psaly děti z Basileje, že ho mají moc rády, i když mu nerozumí,“ doplnila vedoucí dětského webu.